Vest: Predsednik Živković učestvovao na sastanku Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije u Valjevu

Predsednik Živković učestvovao na sastanku Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije u Valjevu

Predsednik Živković učestvovao na sastanku Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije u Valjevu

U petak je u Valjevu održan sastanak predstavnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Kolubarskog upravnog okruga. U ime naše lokalne samouprave sastanku je prisustvovao predsednik opštine Andrija Živković, ujedno i komandant Štaba za vanredne situacije Kolubarskog upravnog okruga. Cilj ovog skupa bilo je sagledavanje stanja i utvrđivanja rizika koji ugrožavaju živote ljudi i materijalna dobra na području Kolubarskog okruga.Delegaciju MUP-a je predvodio državni sekretar Branko Jocić i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić. Sastanku su prisustvovali direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović, državni sekretar Ministarstva životne sredine Aleksandar Dujanović, predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ODS Elektrosnabdevanje. Sastanku su prisustvovali i predsednici opština i načelnik Kolubarskog okruga, kao i načelnici štabova za vanredne situacije iz ovih opština.

Predsednik Živković je na sastanku predstavio realizovane i planirane aktivnosti opštine Lajkovac na zaštiti od poplava, koje su 2014. godine nanele veliku štetu i ugrozile stanovništvo. Najavio je da je saradnjom republičkih institucija i lokalne smaouprave obezbeđeno 15 miliona dinara za sanaciju nasipa na levoj obali Kolubare, uzvodno od Jolića vodenice u zoni autoputa. Ovi radovi treba da počnu već sledećeg meseca. Zajedno sa prethodnim uređenjem obale i nasipima na Kolubari trebalo bi da predstavlja potpunu zaštitu od izlivanja.

Novi načelnik Sektora za vanredne situacije posle smrti Predraga Marića je Luka Čaušić, v.d pomoćnika ministra i načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije. On je rekao da su u Sektoru za vanredne situacije srećni što se prvi put ovim intenzitetom ulazi u preventivne aktivnosti kada su u pitanju sve vrste elementarnih nepogoda, požara, snežnih nanosa:

-Kolubarski okrug ima čime da se pohvali. Dosta toga je urađeno u poslednjih nekoliko godina, a ja sam ovde bio 2014. godine kada su bile one katastrofalne poplave. Dakle, ovo su sastanci koji definišu problematične tačke, definišu šta možemo da uradimo. Svaki okrug u Republici Srbiji, svaku lokalnu samoupravu ćemo obići da vidimo kako zajednički da smanjimo rizik na najmanju moguću meru.


Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović je podsetio na dešavanja 2014. godine, kada je Valjevo bio jedan od gradova koji je teško stradao u poplavama u Srbiji.

-Iza toga su došli ozbiljni radovi. Vlada Republike Srbije, tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uvideo sa kakvim se mi poteškoćama u Srbiji, što se tiče sektora voda, borimo i iz godine u godinu ta izdvajanja Republike Srbije za sektor voda se povećavaju. Epilog je da smo završili ozbiljnu regulaciju. Završena je brana Stubo – Rovni, regulisali smo korito Kolubare, radili smo i na Obnici i Jablanici, dakle sve reke koje prolaze kroz Valjevo su regulisane, uređene i bezbedne. Imali smo sednicu Republičkog štaba za vanredne situacije pre mesec dana, gde je Aleksandar Vulin, koji je komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova dao zadatke prevashodno svom sektoru, svojim ljudima i svima nama koji se nalazimo u sektoru odbrane, da u narednom periodu obiđemo okruge, da sagledamo sve te probleme koje imamo i na lokalu i mi zajedno u državi.


(Izvor: Opština Lajkovac)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar