Vest: Povlen u znaku sećanja na velikog čoveka i planinara - Šetnja Mikanovim stazama

Povlen u znaku sećanja na velikog čoveka i planinara - Šetnja Mikanovim stazama

Povlen u znaku sećanja na velikog čoveka i planinara - Šetnja Mikanovim stazama
Šetnja i planinarenje kao vid rekreacije je dobija poseban smisao u novој normalnoj svakodnevnici i iščezavanju navika koje smo do sada negovali. Za Lajkovačke planinare i i one koji se tako osećaju, ljubav prema planinarenju traje već više decenija, uz naročitu draž ako je uz to prisutan viši razlog. 
 
Ove okobarske nedelje, trebalo je poći na memorijalnu akciju Mikanovim stazama. U čast preminulog osnivača i dugogodišneg člana drustva, Milana Jovanovića Mikana- Švabe, PSD Ćira Lajkovac je 2018. godine postavilo spomen-ploču na vrhu Mali Povlen.
 
Od tada, Mikanovim stazama postaje tradicionalna planinarska akcija koja se odrzava u oktobru na datum njegovog rodjenja i obuhvata obilazak tri vrha- Mali Povlen (1347 mnv), Srednji Povlen (1271mnv) i Veliki Povlen (1301). 
 
Povlen u znaku sećanja na velikog čoveka i planinara - Šetnja Mikanovim stazama-0
 
Polazna i krajnja tacka je dom PK "Povlen" u podnozju Velikog Povlena ispred koga se okupilo pedesetak planinara. Dan je bio izmisljen za setnu po prelepim valjevskim planinama. Osim planinara Ćire sa nama su bili i prijatelji iz PD "Vis" Lazarevac a posebnu draž daje ucesce ucenika osnovne skole "Dimitrije Tucovic" iz Jabucja.
 
Okupljeni svih generacija su se pripremali za polazak na planirane dve staze, 10km i 13km. Uz dobro raspolozenje krećemo ka Kneževom polju prateći markirani put i potom na Mali Povlen. Treba naglasiti da staze nisu zahtevne. Bogate su izvorima i uvek se mozete osvežiti, izvor Cetine se ne propušta. Po povratku u domu nas je čekao pasulj tetka Stane a miris domaće pite sa jabukama pratio nas je dobar deo puta ka kući. 
 
Povlen u znaku sećanja na velikog čoveka i planinara - Šetnja Mikanovim stazama-1
 
Pokazali smo da prijateljstvo i poštovanje nemaju vremenski okvir niti vreme trajanja. 
Lajkovacki planinari nisu zaboravili svoga Mikandzu i često se prepričavaju zgode i šale gde je on bio akter ili učesnik. Kao što je naš pokojni prijatelj Radovan Beli Marković imao svoje "ćelijanstvo" a kasnije "valjevstvo" tako je i Mikan imao svoje "povlenstvo" u kome je Povlen bila njegova velika ljubav i posebno mesto u životu. I tako na par stotina metara dva spomen obeležja dvojici lajkovcana koji su obeležili jednu epohu Lajkovca. Na Knezevom polju Radovanu a na Malom Povlenu Mikanu a obojici je zajedničko ljubav prema Povlenu i srpskim planinama. 
 
"Vreme prolazi, a Povlen te pamti" stoji na spomeniku koji pored lajkovačkih planinara posećuju i drugi "hodočasnici" valjevskih planina tj Malog Povlena.
Posle ove tradicionalne akcije pripremamo se za republičku planinarsku akciju "Stazama Kolubarske bitke" 26.novembra u čast i pomen junaka koji su ostavili živote na brdu Čovka Vrače brdu i drugim delovima ćelijanskog atara. Slava im i hvala.


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar