Vest: Potpisan ugovor za projekat „Čista Srbija“

Potpisan ugovor za projekat „Čista Srbija“

Potpisan ugovor za projekat „Čista Srbija“

Predstavnici 14 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i opština Lajkovac, potpisali su u Palati Srbija u Beogradu anekse za početak projekta “Čista Srbija”.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je nakon potpisivanja ugovora u Beogradu izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što je opština Lajkovac obuhvaćena prvom fazom projekta, naglasivši da je Lajkovac imao spremne izuzetno važne projekte, što je sigurno bilo od značaja da, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije, upravo Lajkovac bude uvršten u prvu grupu lokalnih samouprava za početak njegove realizacije.

– Vrednost radova za Opštinu Lajkovc je dve milijarde dinara ili 15,4 miliona evra. To je veoma dragoceno po pitanju izgradnje komunalno-kanalizacione infrastrukture na čitavoj teritoriji opštine Lajkovac. Radiće se 30 km kanalizacione mreže za Jabučje, Bogovađu i Rubribrezu, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogovađi i potpuna rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu – precizirao je predsednik Živković.

Realizacija najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture “Čista Srbija” zvanično je započeta 5. avgusta u Beogradu potpisivanjem relevantnih aneksa između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineskih investitora CBRC i predstavnika 14 lokalnih samouprava.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će se u okviru ove prve faze projekta “Čista Srbija” izgraditi 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 km potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova.

– Plan Vlade Srbije je da je da u narednih pet godina izgradimo komunalnu infrastrukturu u preko 80 odsto lokalnih samouprava. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Posle ovog projekta ova zemlja neće biti ista. Za mene lično ovo je najvažnija investicija, jer od ovoga zavisi budućnost naše dece i uveren sam da ćemo uspeti da je sprovedemo u svim gradovima i opštinama – rekao je ministar Momirović.

Lokacije gde će se projektovati i početi s izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture su: Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Kučevo, Svrljig, Kladovo, Lazarevac, Veliki Crljeni, Obrenovac, Vranje, Novi Bečej, Kragujevac i Novi Sad.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Republici Srbiji „Čista Srbija”, za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji. Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



(Izvor: Opština Lazarevac)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar