Vest: Poseta pomoćnika ministra za brigu o porodici i demografiju

Poseta pomoćnika ministra za brigu o porodici i demografiju

Poseta pomoćnika ministra za brigu o porodici i demografiju

Aleksandra Čamagić, pomoćnik ministra za brigu o porodici i demografiju, posetila je opštinu Lajkovac, gde je održala sastanak sa predsednikom opštine Andrijom Živkovićem i njegovim saradnicima. Na početku obraćanja medijima Čamagić je istakla da je sastanak bio konstruktivni i ohrabrujući, imajući u vidu da u celoj državi nije sjajna demografska situacija. Ona je naglasila da je novoformirano strateško Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i osnovano da pokaže da da će se država ubuduće fokusirati na ove probleme, kroz zakonska rešenja i izdvajanja.

– Svedoci smo da je naša država lider u regionu, gradi se i radi, odličan primer je i Lajkovac gde je mala nezaposlenost, a velika prosečna primanja stanovništva, ali sve je uzalud ako ne bude mladih da i dalje razvijaju našu zemlju. Drago mi je da se u ovako maloj opštini, sa 15.000 stanovnika, brine o ovako velikim stvarima: da se ulaže volja i novac za unapređenje položaja porodice, za njihovo jačanje, da se mladima olakša da nastave da žive i rade u Lajkovcu. Impresionirana sam da su vaša izdvajanja 20 odsto za socijalne programe i podsticaj porodici, tako da ste vi pioniri u nekima od njih, kao što je finansiranje vantelesne oplodnje bez ograničenja. Rekli ste mi da ćete ove godine prvi put finansirati udžbenike za prvake, a ono čemu svi treba da težimo je da ta izdvajanja budu sistemska, a ne samo da jedne godine to uradimo a onda zaboravimo. Nadam se da ćete vi zadržati sve primere dobre prakse i još ih dodatno unaprediti: autosedišta, roditeljski dodatak koji kada se pripoji republičkom je značajna suma za svaku mladu porodicu. Takođe brinete o starim licima, o ekološkim problemima, o bezbednosti u saobraćaju itd. i sigurna sam da ste vi jedan od lidera u zemlji po brizi o sveukupnom stanju u vašem okruženju.

Čamagić je podstakla udruženja i organizacije sa teritorije Lajkovca da se jave na konkurse Ministarstva kojih ima stalno. To su konkursi za podršku i jačanje porodice, za podršku mladima i sprečavanje negativnih migracija mladih, kao i za osnaživanje žena i sprečavanje nasilja u porodici. Iskustvo Kabineta ministarke bez portfelja za brigu o porodici iz prethodnog perioda govori da su se na lokalu ti projekti održali, a onda lokalne samouprave nastavile finansiranje u nekom segmentu tih projekata.

O projektima i podršci ministarstva, što je i bila jedna od značajnih tema sastanka, govorio je i predsednik opštine Andrija Živković.

– Imaćemo nesebičnu podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju za sve buduće projekte koje budu imali i nadam se da ćemo se narednih godina pohvaliti bar malim povećanjem broja stanovnika u našoj opštini. Na žalost, i pored naših brojnih socijalnih programa i davanja za porodilje, porodicu i za najstarije, svedoci smo da u poslednjih par godina Lajkovac gubi određeni broj stanovnika. Između dva poslednja popisa izgubili smo oko 2.000 stanovnika – 2001. smo imali 17.000, danas je ta brojka oko 15.000, a trend se iz godine u godinu nastavlja. Napominjem da ćemo uz svestranu pomoć države i resornog ministarstva, ali i razumevanje lokalne samouprave kroz razne socijalne programe, u budućnosti prekinuti ovaj negativni trend i nadam se doći do pozitivnog prirodnog priraštaja, do što više brakova i porodica kao osnove jednog društva.

Pomoćnica ministra je iznela i poražavajuće statističke podatke o negativnom prirodnom priraštaju. Prošle godine je u Srbiji rođeno manje od 62.000 beba, što se desilo prvi put od ratnih godina, a umrlo je oko 115.000 ljudi, što znači da smo samo prošle godine izgubili 53.000 ljudi. To je zabrinjavajuće, jer je u pitanju grad veličine Paraćina, recimo, ali i su i prognoze za 2021. su jako loše. Ako se nastavi trend od prva četiri meseca ove godine u 2021. godini ćemo izgubiti grad veličine oko 60.000 stanovnika, zaključila je Čamagić. Po njenim rečima, zabrinjava i porast razvoda brakova i mali broj sklopljenih brakova, usled brige za zdravlje i neizvesnosti zbog pandemije. Ona se nada da ćemo se prolaskom koronavirusa, a situacija se stabilizuje, vratiti na bolje podatke.


(Izvor: Opština Lajkovac)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar