Vest: Poseta državne sekretarke ženskom preduzetništvu u agraru

Poseta državne sekretarke ženskom preduzetništvu u agraru

Poseta državne sekretarke ženskom preduzetništvu u agraru

Mionički poljoprivrednici u sve većem broju koriste pomoć države i lokalne samouprave za razvoj poljoprivrdne proizvodnje, a sve više pažnje se poklanja ženskom preduzetništvu u agraru. Državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević posetila je danas zajedno sa predsednikom opštine Bobanom Jankovićem porodicu Tešanović iz mioničkog sela Đurđevca koja se već 15 godina bavi preradom proizvedenih sirovina u finalne proizvode od voća i povrća. Tešanovići su u saradnji sa opštinom Mionica uspeli su da sertifikuju oragansku proizvodnju, dobiju plasetnik i proizvode zdrave organske džemove, sokove, zimnicu.

U razgovoru sa Gordanom Tešanović i njenim suprugom Milovanom, Blagojević i Janković su zaključili da će država i lokalna samouprava pomoći u plasmanu proizvoda, kako njihovih tako i ostalih domaćinstava iz mioničkog kraja.

Uskoro obuke i podsticaji za žensko preduzetništvo-0

- Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, ministarstvu poljoprivrde, gledamo da na sve moguće načine obezbedimo kvalitetne uslove za naše poljoprivrednike. Poseban akcentat stavljamo na žensko preduzetništvo u poljoprivredi. Osnaživanje žena na selu je polje na kome takođe intenzivno radimo. Poboljšanje uslova života žena na selu je projekat koji smo započeli sa Ženskim udruženjem Kolubarskog okruga u saradnji sa Gender Knowledge Hub, a u cilju smanjenja njihovog radnog opterećenja i prosperiteta. Uskoro ćemo početi sa različitim besplatnim obukama, različitim vrstama pomoći i edikacija za žene sa sela, zaim pružanjem pravne pomoći, lekarskim pregledima, podršci u započinjanju novog posla i mnogim drugim aktivnostima koje ovaj projekat podrazumeva. Intenzivno radimo na unapređenju infrastrukture kako bi svi stanovnici opštine Mionica imali podjednake i kvalitetne uslove života. Prošle godine asfalitarali preko 50 kilometara seoskih puteva-rekao je Janković.

Državna sekretarka Jelena Blagojević istakla je da država na sve moguće načine subvencioniše poljoprivrednike.

- Drago mi je da sam danas u prilici da posetim Mionicu koja je biser Kolubarskog okruga. Ovo je stočarski kraj, država gleda da ih subvencioniše. Povećali smo premije za mleko sa 7 na 10 dinara, a prošle godine isplatili smo preko 120 miliona dinara poljoprivrednicima. Takođe, trudimo se da animiramo proizvođače da ulažu u preradu. Od sledeće godine preko IPARD 3 programa, kroz meru 6 lokalne samouprave moći će da konkurišu za sredstva koja će obezbediti razvoj infrastrukture na selu-rekla je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar