Vest: Počinje popis poljoprivrede u Srbiji: Čime se raspolaže i šta je potrebno

Počinje popis poljoprivrede u Srbiji: Čime se raspolaže i šta je potrebno

Počinje popis poljoprivrede u Srbiji: Čime se raspolaže i šta je potrebno

 

Popis poljoprivrede u Srbiji počinje danas i trajaće do 15. decembra, objavio je Republički zavod za statistiku koji priprema, organizuje i sprovodi ovaj popis. Preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni, sukcesivno do kraja 2025. godine.

Za vreme trajanja popisa za sva pitanja i nedoumice biće, i to besplatno, dostupan broj telefona 0800 444 005 u info-centru zavoda. 

Biće popisana porodična poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, zemljoradničke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani da pretežno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje, te privredna društva, zemljoradničke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani u drugoj delatnosti koji imaju organizacione delove u kojima se obavlja delatnost poljoprivredne proizvodnje. 

- Podaci koji se dobiju u popisu doprineće sticanju znanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije. Čime raspolaže i šta je potrebno. To je neophodno kako bi gazdinstva mogla da planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku i saznaju u koju bi poljoprivrednu granu trebalo više uložiti, rekla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević.

Načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva RZS Dragana Marković rekla je da će od svih poljoprivrednih gazdinstava biti prikupljeni podaci o zemljištu, vrstama stoke, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, dok će se na uzorku prikupiti karakteristike o sadnji voćnih vrsta, navodnjavanju, upotrebi đubriva, načinu držanja stoke, mehanizaciji, opremi i objektima i obradi i održavanju zemljišta.

Na popisu će raditi 253 opštinska koordinatora i 2.842 popisivača. 

Izvor: 24sedam



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar