Vest: Počinje nova školska godina. Sve bitne novine

Počinje nova školska godina. Sve bitne novine

Počinje nova školska godina. Sve bitne novine

Svi učenici pohađaće novi školski predmet, škole će obezbeđivati policajci, a i raspusti će biti ove godine drugačiji.

Ministarstvo prosvete je 17. avgusta školama uputilo Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima koje su sačinjene zbog majske tragedije, a pojedini sindikati i prosvetni radnici su ocenili da su one prekasno poslate.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih nedelja najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti.

Uveden je novi izborni predmet - "Vrline i vrednosti kao životni kompas" koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je veće prisustvo kako školskih policajaca, tako i policajaca koji će patrolirati oko škola, i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Plate prosvetnih radnika, kako su ranije najavili državni zvaničnici, od danas će biti veće za 5,5 odsto, a od januara za još 10 odsto.

Prvi mini-raspust đake očekuje se od 8. do 12. novembra povodom Dana Primirja u Prvoom svetskom ratu, dok će zimski raspust trajati od 29. decembra do 21. januara. Mini-raspust planiran je i od 15. do 18. februara povodom Dana državnosti Srbije, a prolećni raspust od 27. aprila do 6. maja.

Kraj školske godine za đake koji završavaju osnovne i srednje škole biće 31. maja 2024, 14. juna školu će završiti ostali osnovci, a 21. juna srednjoškolci.

Svim đacima želimo srećan početak nove školske godine.

Izvor: Kurir



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar