Vest: Počinje isplata subvencije po hektaru. Novi pravilnik za biljnu proizvodnju je stupio na snagu

Počinje isplata subvencije po hektaru. Novi pravilnik za biljnu proizvodnju je stupio na snagu

Počinje isplata subvencije po hektaru. Novi pravilnik za biljnu proizvodnju je stupio na snagu

Javni poziv za davanja po hektaru od 18.000 dinara je raspisan juče, 1. februara, a poljoprivredni proizvođači će svoje zahteve moći da podnose do 1. marta 2024. godine.

Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i nalazi se u aktivnom statusu.

Pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja, neophodno je da poljoprivrednik izvrši obnovu registracije za tekuću godinu u eRPG.

Podsećamo da od ove godine pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun.

Subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Detaljan pravilnik o subvenciji možete pogledati na linku:

Tekst Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji

Pravo na podsticaje se ne može ostvariti za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je podnosilac zahteva uzeo u zakup, odnosno na korišćenje, osim za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je uzeo u zakup na javnom nadmetanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.

Izvor: AgropressPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar