Vest: Počela izgradnja kuće "Kolubarske bitke"

Počela izgradnja kuće "Kolubarske bitke"

Počela izgradnja kuće

U Mionici je prekjuče počela gradnja Kuće Kolubarske bitke, multifunkcionalnog projekta koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića.

Radovi se finansiraju uz podršku Ministarstva kulture Srbije, koje je odobrilo 13 miliona dinara za prvu fazu radova. U narednih 60 kalendarskih dana biće završeni radovi na adaptaciji i dogradnji nakon čega će Slobodan Jevtić Pulika, naš poznati slikar koji živi i radi u Francuskoj, oslikati mural po ugledu na Borodinsku bitku, impozantnih dimenzija 33×8 metara. Radove na izgradnji Kuće Kolubrske bitke obišao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

-Započeli smo realizaciju jednog od najznačajnih projekata za opštinu iz oblasti kulture. Nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju i ovo je prilika da im se odužimo. Radimo planski. Najpre smo rekonstruisali Kulutrni centar, a sada su se stvorili uslovi da uz podršku države izgradimo i Kuću Kolubarske bitke. Opština Mionica i država Srbija ponašaju se odgovorno prema svom istorijskom nasleđu - rekao je Janković.

Počela izgradnja kuće

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta. Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Mionica započet 2016. godine kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

-Kuća Kolubarske bitke i rodna kuća Živojina Mišića zaokružiće jednu istorijsku i kulturnu celinu, a Mionicu dobro pozicionirati na turističkoj mapi. Centar varoši uskoro će krasiti jedna impresivna građevina koja će nas večno podsećati na naše slavne istorijske pretke, a učiniće da njihove zasluge zauvek otrgnemo od zaborava. Radimo na razvoju kulture i edukaciji naše zajednice. Organizuju se kulturna dešavanja u rekonstruisanom Kulturnom centru, opremljena je biblioteka. Uskoro nas i očekuje i postavljanje spomenika Milanu Rakiću-zaključio je Janković.

U drugoj i trećoj fazi radova, tokom 2022. godine biće izgrađene verne replike rovova, osmatračnica, oruđa i oružja koji su korišćeni u Kolubarskoj bici, i instalirana oprema koja će omogućiti prikazivanje dokumenata, fotografija i video formata i proizvoditi zvučne i vizuelne efekti koji će dočaravati uslove na bojištu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar