Vest: Plantaža borovnica u Ratkovcu

Plantaža borovnica u Ratkovcu

Plantaža borovnica u Ratkovcu

Borovnice su vrlo popularne, potiču iz Severne Amerike, ali komercijalno se uzgajaju širom sveta, pa tako i u Ratkovcu nadomak Lajkovca. 

Naime Miladin Jeremić je pre 6 godina došao na ideju da zasadi plantažu borovnica. Danas kaže da je odluka bila prava te da je borovnica voće koje se izuzetno ceni u inostranstvu, a u poslednje vreme sve više i kod nas. 

Miladin je posadio plantažu u decembru 2016. godine, trenutno ima 2400 sadnica i planira proširenje na još 2ha.

Za Lajkovačku opštinu nije karakteristično da neko gaji borovnicu, Miladin je prvi u Lajkovcu počeo da se bavi uzgajom borovnice, a kako kaže na njegov nagovor je počeo uzgoj borovnica i njegov drug. 

- Za ovo podneblje Srbije i za period kada borovnica zri najbolja sadnica je "Djuk", jer postiže najbolju cenu. - priča Miladin

Od kako je posadio borovnice još uvek nisu dostigle svoj maksimum, ali kako kaže nada se da će sledeće godine postići maksimum u rodu, a to 4-5kg po biljci. Cena je generalno stabilna zadnjih 10 godina. 

- Klasa borovnice zavisi od orezivanja, tehnologije gajenja i još mnogo toga, ali orezivanje je najbitniji faktor. Da bi se dobila dobra prva klasa koja ide po najvećoj ceni mora dobro da se oreže. - priča Miladin 

- Ove godine je berba počela kasnije. Obično bude između 5 i 8 juna, a ove godine je počela 19. juna. Kasni sve ali je opet cena dobra. Rod je dobar, zadovoljan sam. Potražnja borovnice je velika, ali je radna snaga problem, i fizička i stručna. Veoma je teško naći dobre berače. - priča Miladin

Kao i svaki početak i Miladinov je bio težak, momak iz Beograda, koji nije imao dodira sa poljoprivredom, uspeo je da se izbori sa problemima i da nastavi svoju ideju i zamisao. 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!


(Izvor: Pruga TV)





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar