Vest: Paušalcima stiže rešenje o porezu u e-sanduče, evo kako ga otključati

Paušalcima stiže rešenje o porezu u e-sanduče, evo kako ga otključati

Paušalcima stiže rešenje o porezu u e-sanduče, evo kako ga otključati

Rešenja za paušalno oporezivanje se poslednje dve godine šalju isključivo u elektronskom obliku, a prošle nedelje su najnovija, za 2022. godine, dostavljena korisnicima.

Poslednjih godina privredni subjekti imaju mogućnost da sa Poreskom upravom uspostave kontakt elektronskim putem. Broj usluga koje su im na ovaj način dostupne se povećava, a korist od toga imaju privrednici i preduzetnici, ali i država.

"Obveznici mogu preuzeti ta rešenja, odštampati ta rešenja, uvek imati uvid u iznos zaduženja na godišnjem nivou, ali najbitnije je da se svim paušalcima donose rešenja na početku godine, za tekuću poslovnu godinu. U januaru imamo iznos zaduženja za celu poslovnu godinu", objasnio je Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Paušalcima stiže rešenje o porezu u e-sanduče, evo kako ga otključati-0

Prema njegovim rečima, prelazak na elektronsku komunikaciju je važan jer se smanjuju troškovi administriranja Poreske uprave, troškovi štampanja, kovertiranja, slanja poštom.

Obveznici mogu mogu da pročitaju ili preuzmu ta rešenja iz poreskog sandučeta, ne brišu se sa portala Poreske uprave, pa su zato, kako kaže, svi zadovoljni.

Šta je potrebno za pristup e-sandučetu

Agatunović je rekao da obveznici moraju imati elektronski digitalni sertifikat da bi sistem prepoznao da su oni ovlašćeni za pristup portalu. Dodaje i da postoje pet sertifikacionih tela u Srbiji.

"Pozivam građane da preuzimaju sertifikate jer sve više usluga se ostvaruje elektronskim putem, jer smo kao društvo orijentisani na sve veći stepen automatizacije i digitalizacije", rekao je on.

Koje usluge su dostupne poreskim obveznicima?

Na portalu obveznik može podnositi poreske prijave i pogledati stanje, podnositi razne zahteve, podizati uverenja o izmirenim poreskim obavezama u elektronskom obliku.

Agatunović ukazuje da Poreska uprava povećava nivo usluga svake godine.

Govoreći o problemima u komunikaciji, Agatunović napominje da je pre više godina dolazilo do tehničkih problema, jer, kako kaže, čekamo poslednji dan roka za podnošenje prijava.

"Otklonili smo tehničke probleme. Na mesečnom nivou primamo više od 600.000 poreskih prijava, godišnje preko sedam miliona", zaključio je Agatunović.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: KamaticaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar