Vest: Ovde se branila sloboda!!!

Ovde se branila sloboda!!!

Ovde se branila sloboda!!!

Kao što već tradicija nalaže lajkovački planinari su organizovali još jednu uspešnu akciju. Još od 2014. godine kraj novembra rezervisan je za šetačku turu "Stazama Kolubarske bitke". Od prve organizacije videlo se da je akcija lepo osmišljena jer kombinuje obilazak prirodnih lepota lajkovačkog kraja i susret sa slavnom istorijom i bitkom. U međuvremenu staza duga 13 kilometara uvrštena je u kalendar Planinarskog saveza Srbije.

Ovogodišnja akcija održala se 27. novembra već ustaljenom rutom. Više od 600 ljudi okupilo se da šetnjom po Ćelijama i Čovci obiđe kulturno istorijske znamenitosti. Posle polaska  obilaska istorijske iskopine na obalama Ljiga i Kolubare, šetači su imali pauzu u manastiru Svetog mučenika Georgija u Ćelijama. U manastiru je ukratko predavanje o istoriji kraja i učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu. U nastavku rutom stiglo se do vrha Čovke i spomenika Dimitriju Tucoviću.

Po utiscima učesnika nastavljena je sjajna organizacija koju već tradicionalno pomaže i Ravnogorski pokret Lajkovca.  Akcija "Stazama Kolubarske bitke" nam pokazuje da ovakvih akcija treba da bude što više da kroz šetnju i zdrav život možemo da se podsetimo svojih predaka i slavne istorije. Naši preci su to zaslužili.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar