Vest: Otvorena izložba „Tragovima Kolubarske bitke“

Otvorena izložba „Tragovima Kolubarske bitke“

Otvorena izložba „Tragovima Kolubarske bitke“

Otvaranjem izložbe dečjih radova uspešno je završen projekat „Šetam i pričam: tragovima Kolubarske bitke“ koji su realizovali udruženje Dečja kulturna geografija i Biblioteka „Dimitrije Tucović“ uz podršku GO Lazarevac. Radovi učenika četvrtog razreda OŠ „Knez Lazar“ iz Lazarevca, inspirisani programom „Tragovima Kolubarske bitke“, izloženi su na ogradnoj galeriji biblioteke.

Simboličnim uručenjem dečje kulturne mape Lazarevca, koju je u ime lokalne samouprave primio Vukašin Janjević, direktor JP Toplifikacija, realizatori projekta zahvalili su se na podršci GO Lazarevac i izrazili uverenje da će ovakvih projekata u budućnosti biti više. Primajući mapu, Janjević je istakao da je reč o lepoj ideji da se deca upoznaju sa istorijom svog kraja. „Mi smo uvek tu da ovakve aktivnosti podržimo, da se deca od malena upoznaju sa pravim vrednostima, kroz aktivnosti koje su primerene njihovom uzrastu“, rekao je Janjević.

Otvarajući izložbu, poznata spisateljica za decu Jasminka Petrović, pohvalila je radove učenika i govorila o značaju saradnje između ustanova kulture i obrazovanja: „Taj most je veoma važan. Škola ima neki rad, disciplinu i neki svoj plan, a biblioteka je jedan slobodan prostor koji omogućava da se sve to što se nauči prikaže na jedan kreativan razigran način. Mislim da je ovaj projekat upravo to, da se spaja znanje i kreativnost“.

Šetnja „Tragovima Kolubarske bitke“ održana je 30. novembra i u okviru tog programa đaci su obišli kulturno-istorijske spomenike koji čuvaju uspomenu na najveću bitku Velikog rata: Biblioteku „Dimitrije Tucović“, spomenik Srpskom ratniku, spomenik  Predah ratnika, Crkvu Svetog velikomučenika Dimitrija sa spomen-kosturnicom i staro vojničko groblje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: Prave novine



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar