Vest: Otvorena izložba "Slike i crteži" Lazar Vozarević

Otvorena izložba "Slike i crteži" Lazar Vozarević

Otvorena izložba

U subotu 03. juna, u Modernoj galeriji Valjevo otvorena je izložba slika i crteža Lazara Vozarevića.

Likovni opus Lazara Vozarevića (Sremska Mitrovica, 1925 - Beograd, 1968) čine tri faze - postkubistička, enformel i postenformel. Pored slikarstva, bavio se ilustracijom knjiga, scenografijom i mozaikom (hotel Metropol, Vojnotehnički institut i Dom omladine u Beogradu).

Dela Lazara Vozarevića se nalaze u kolekcijama muzeja i galerija na prostoru bivše Jugoslavije kao i u značajnim zbirkama u inostranstvu: Dejvid Rokfeler i Pol Flokerman (SAD), Gvido Tervizan (Italija), Pinakoteka u Bariju (Italija), Vila Lobos (Brazil) i Filipe Baude (Francuska). Dobitnik je Nagrade za slikarstvo na I jugoslovenskom trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu (1961) i Oktobarske nagrade grada Beograda (1959).

Njegova dela danas se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Umjetničkoj galeriji na Cetinju, Umjetničkoj galeriji u Sarajevu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, Galeriji poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Pinakoteci u Bariju, kao i u privatnim kolekcijama sa prostora nekadašnje Jugoslavije i stranim zbirkama u Americi (David Rockefeller, Gene Sklar, Paul Flockerman), Italiji (Guido Trevisan), Francuskoj (Philippe Baudet). Pored slikarstva bavio se mozaikom i ilustracijom.

Nakon umetnikove smrti (1973), u rodnom gradu osnovana je Galerija "Lazar Vozarević" sa stalnom postavkom dela iz njegovog opusa.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar