Vest: Otvorena izložba skulpura

Otvorena izložba skulpura

Otvorena izložba skulpura

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Mića Trnavac" u Valjevu otvorena je izložba skulptura "Homo Tribalicus" francuskog vajara Nikole Buvea.

Izložene su 22 skulpture rađene uglavnom od gvožđa, ali i u kombinaciji sa kamenom i drvetom. Izložbu je otvorila Marina Cvetanović, istoričarka umetnosti, iz Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, koja je i autor likovne kritike u katalogu koji prati ovu izložbu.



Otvarajući izložbu skulptura u Valjevu, Marina Cvetanović je rekla da se Nikola Buve oslanja na zahteve svog unutrašnjeg bića, a tek naknadno on ih materijalizuje , boji, pokreće… i nudi odgovore na pitanja postmodernog čoveka. Zahteve, koji su slojeviti i kompleksni, a sa druge strane sasvim jednostavni i jasni.

Postavku čine dela koja su svojevrsna galerija portreta od daleke prošlosti prema dalekoj budućnosti.

„Zagledan u čoveka i čovečanstvo, Nikola Buve donosi lica onih koji nose sav teret civilizacije. Njegove skulpture su pune dinamičnih ritmova kao da ih je nacrtao olovkom na papiru. Istovremeno su i realne i nadrealne i ekspresivne i futurističke. On daje subjektivni doživljaj sveta koji je prepun dilema, slutnji, besmisla, ali tako da podrazumeva i duhovno učešće posmatrača. Moderna umetnost, naročito umetnost ovog trenutka, postavlja pitanja egzistencije, kud ide ovaj svet i čovek u njemu. Šta preti čovečanstvu? Šta vide ova lica što mi ne vidimo? Možda nas?!“, pitanjima zatvara likovnu kritiku i umetničko tumačenje dela koje potpisuje Francuz Nikola Buve.

Nikola Buve rođen je 1971. godine u Oranžu na jugu Francuske. Putovanja po Evropi, Africi i Severnoj Americi i susreti sa različitim kulturama, ljudima i običajima ostavili su snažan utisak na njega i dali mu širi izvor inspiracija, koje je kasnije primenio u svom specifičnom umetničkom izrazu. Pohađao je Akademiju likovni umetnosti u Karpantri, a potom i Akademiju likovnih umetnosti u Avinjonu, Francuska. Pored vajarstva, uspešan je i u obasti dizajna i pozorišne scenografije. Sa svojom suprugom kreirao je trupu vizualnih predstava „Mailis“, gde je najpre radio samo scenografije, a kasnije se oprobao i u glumi. Od 1997. do 2006. godine radio je u scenografsko-tehničkoj ekipi za Festival In u Avinjonu. Nakon uspešne saradnje sa Ateliers Artefact, preselio se sa porodicom u Srbiju. U mirnom banatskom selu Miletićevu napravio je atelje i posvetio se svom vajarskom stvaralaštvu. Iako živi u Srbiji, u periodu od 2016-2019. godine realizuje, kao unutrašnji dizajner, novu radionicu „Artfer“ u Francuskoj. U selu Vilovi, Opština Nova Varoš, 2020. godine započeo je novi projekat „Park skulptura“, koji još nije završen. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i kolektivnih izložbi. Živi i radi na relaciji Avinjon-Miletićevo-Vilovi.

Izložba „Homo Tribalicus” u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Mića Trnavac” biće otvorena do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

(N1info;Blic)





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar