Vest: Otvorena izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”

Otvorena izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”

Otvorena izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”

U Narodnom muzeju Valjevo, otvorena je izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”.  Izložba je rad grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i grada Valjeva.

„ Nakon 75 godina pobede nad fašizmom, mnogo toga je zaboravljeno i započeti su negativni procesi izmene kulture sećanja i pamćenja. Čovečanstvo se seća samo onoga što kroz komunikaciju može da smesti u okvir kolektivnog pamćenja. Ova izložba kao svojevrsni oblik komunikacije ima takav koncept – istorijskim dokumentima i fotografijama doprinosi kulturi sećanja i pamćenja“, rekla je o izložbi  dr Jasmina Nikolić, jedna od autora izložbe.

Ova izložba se pre Valjeva mogla videti u Požarevcu, Beogradu, Nišu i Kraljevu, a u naš Grad dolazi godinu dana nakon što je u Muzeju otvorena izložba posvećena Drugom svetskom ratu,u kojoj je prvi put prikazano učešće četnika Draže Mihailovića.

Otvorena izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”-0

 „ Prošle godine na današnji dan smo otvorili salu Drugog svetskog rata i danas, 77 godina od Drugog svetskog rata, ovo je tema na osnovu koje procenjujemo čak i trenutak u kom se nalazimo. Brojne žrtve nas podsećaju na vreme koje ne smemo zaboraviti i opominje nas na očuvanje svesti o stradanju koje se više nikada ne sme ponoviti“, poručila je direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić.

Izložbu je otvorio rektor Univerziteta odbrane  general-potpukovnik vanr. prof. dr Goran Radovanović.

”Izložba je priređena povodom našeg najvećeg državnog praznika Sretenja –  Dana državnosti. Srbija je prolazila kroz različite periode, menjala se i jačala. Srbija u svojoj istoriji pamti brojne oslobodilačke ratove, a jedan od onih koji je zabeležen kao jedan od najbolnijih za srpski narod je Drugi svetski rat. Ne možemo a da se ne podsetimo svih stradalih boraca i rodoljuba u periodu od 1941. do 1945. godine, ne samo na našim prostorima već i šire u čitavom slobodarskom svetu. Zato se s pijetetom sećamo svih onih koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Oživljavanje tog doba nije ni malo lako, jer odjeci ratnih stradanja još uvek bole. Izložba daje odgovor na pitanje – Kakva je to ratna slika jedne zemlje, naše zemlje? Naša je zemlja iz ratova uvek izlazila kao pobednik i to je slika naše Srbije”, kazao je Radovanović.

Otvorena izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”-1

Izložba  “Ratna slika Srbije u Drgom svetskom ratu 1941 – 1945” oslikava okupaciju zemlje, uspostvaljanje odnosa između jugoslovenske vojske i Crvene armije, ali i njihovu zajedničku ulogu u oslobađanju, dok sa druge strane prikazuje i okupiranu zemlju, logore, izbeglice, ratne zarobljenike i stradanje stanovništva. Na izložbi je prezentovano 160 arhivskih fotografija, 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki, koje se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije. Upotpunjena je predmetima iz fundusa Vojnog muzeja u Beogradu: odlikovanjima, ratnim zastavama jedinica NOV Jugoslavije, vojnim naoružanjem i opremom, delovima ratnih uniformi i odeće.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni gosti, delegacije, kao predstavnici grada Valjeva.

Tokom praznika 15. i 16. februara 2022. godine, postavke Narodnog muzeja Valjevo će raditi po uobičajenom radnom vremenu:

Centralna postavka i Muselinov konak: 10-18 časova (ulazak do 17:30)

Kulturno istorijski komplex u Brankovini: (ulazak do 15:30)

ULAZ ZA SVE POSETIOCE JE BESPLATAN!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar