Vest: Otkrivena spomen-bista Stojadina Mirkovića

Otkrivena spomen-bista Stojadina Mirkovića

Otkrivena spomen-bista Stojadina Mirkovića

Spomen-bista vojnika Stojadina Mirkovića svečano je otkrivena u parku Vide Jocić na Jadru, čime je ispunjeno još jedno obećanje grada Valjeva, da se i na ovaj način oda počast herojstvu mladića iz sela Gornje Leskovice, koji je žrtvovao svoj život.

Otkrivanju spomen-biste su prisustvovali majka Anica i porodica Mirković, u ime potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovao je pomoćnik ministra za ljudske resurse Siniša Radović, u ime Vojske Srbije general-major Srđan Petković, načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Eparhije valjevske, u ime grada Valjeva gradonačelnik Lazar Gojković, predsednica Skupštine dr Snežana Rakić, načelnik Gradske uprave Valjevo Nebojša Petronić, komandant Garnizona Valjevo pukovnik Saša Stojiljković sa saradnicima, predstavnici policijske uprave Valjevo, udruženja boraca, SUBNOR-a, veterana posebnih jedinica Srbije i Republike Srpske, ali i građani Valjeva i poštovaoci lika i dela Stojadina Mirkovića.

Otkrivena spomen-bista Stojadina Mirkovića-0

Stojadin Mirković je kao vojnik JNA, u vojnom skladištu kod Bjelovara u Hrvatskoj, 29. septembra 1991. godine poginuo sa majorom Milanom Tepićem. Odbio je tada, prvi put naređenje majora Tepića da se povuče u zaklon. Iz oklopnog transportera je, do poslednjeg trenutka štitio majora, koji je rešio da digne u vazduh skladište, kako ne bi palo u ruke hrvatskih pobunjenika. Major Milan Tepić je 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, a ujedno i poslednjim narodnim herojem države, koja je ukinula dodeljivanje ovih počasti.

 

Zato je značaj odavanja počasti Stojadinu Mirkoviću i na ovaj način, izgradnjom spomen-biste još veći i značajniji.

Spomen-bista je autorsko delo vajara Nemanje Radojičića, a izlio ju je Zoran Kuzmanović, umetnički livac i skulptor, arhitekta Katarina Novaković je osmislila izgled postamenta i prostora oko njega, koji se nalazi na ulasku u Park na Jadru, u blizini keja reke Kolubare.

U programu koji je izveden, učestovao je kamerni hor „Emanuil“, pod vođstvom Vanje Urošević, koji je pored himne Srbije, otpevao pesmu „Ovo je Srbija“.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar