Vest: Otkriven mural sa likom Saše Ivankovića - Heroja sa Košara

Otkriven mural sa likom Saše Ivankovića - Heroja sa Košara

Otkriven mural sa likom Saše Ivankovića - Heroja sa Košara

U Lazarevcu kod Rudarske česme, juče je osveštan  i svečano otkriven  veliki mural  sa likom Saše Ivankovića, koji je 16.aprila, kao dvadesetogodišnjak, na redovnom služenju vojnog roka, nestao tokom bitke na Košarama, na Kosovu i Metohiji 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja. Mural u centru Lazarevca delo je umetnika Vladimira Petrovića i Tamare Mitrović.

Godišnjica pogibije Saše Ivankovića obeležena je danas i polaganjem venaca na groblju u Crnim Međama, ali i prijemom kod predsednika GO Lazarevac Bojana Stevića delegacije boraca sa Košara, koju je predvodio komandant odbrane karaule Košare pukovnik Ljubinko Đurković i predstavnika udruženja građana iz Lazarevca koji čuvaju uspomenu na heroje sa Košara.


Stević je ovom prilikom izjavio  da mu je ogromna čast što je mogao da primi vojnike koji su se borili na Kosovu u bici na Košarama i dodao da će opština uz podršku Grada Beograda ove godine posvetiti jednu ulicu u Lazarevcu Saši Ivankoviću.

Predsednik GO Lazarevac je takođe ovom prilikom napomenuo će na teritoriji naše opštine biti postavljena i spomen obeležja posvećena  ljudima koji su nastradali na Kosovu i Metohiji i Košarama, ali da će zaslužena priznanja u vidu naziva ulica i spomen obeležja dobiti i naša dva sugrađanina iz Brajkovca koji su nastradali u Hrvatskoj devedesetih godina.


Borac sa Košara i pripadnik 125. Motorizovane brigade  Ivan Ranković, sa izuzetno velikom  tugom u glasu rekao je da se otkrivanjem murala Saši Ivankoviću nebeskom heroju nastavlja sećanje na te junake koji su živote ostavili na Košarama.

"Pre 22. godine poginuo je naš sugrađanin Saša Ivanković, momak koji je svojim životom branio našu otadžbinu, jedan od 108 nebeskih heroja koji su ostali na večnoj straži na Košarama."

Pukovnik Ljubinko  Đurković,  komandant  odbrane Košara istakao je značaj današnjeg dana. "Ono što mogu bez patetike danas da kažem, kao čovek sam zahvalan predsedniku opštine Bojanu Steviću i svima koji su dali doprinos na obeležavanju ovog značajnog datuma. Najveći bi greh bio da zaboravimo herojska dela Saše Ivankovića. Mi na ovaj način danas produžavamo sećanje budućim generacijama, spajamo kult istorije i nepobedivosti srpskog vojnika i slobodarske tradicije."


(Izvor: Opština Lazarevac)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar