Vest: "Osnivači Lajkovca II"

"Osnivači Lajkovca II"

U drumskoj mehani kod braće Ivanovića radila je kao kuvarica udovica Krista Buljugić, koja je do avla kupila plac i sagradila kuću. Imala je sina Dragu koji je radio kao činovnik u Ložionici pa kasnije u opštini kao pisar, a on je opet imao tri ćerke, Nadeždu, Mirjanu i Veru. Veru sam pre izvesnog vremena sreo u Lajkovcu. Buljugića kuća srušena je pre tridesetak godina.

Četvrtu kuću u Lajkovcu podigao je meštanin Avram Milovanović sa suprugom Dragom od Tomanića iz Petke na svom imanju  pored stare lajkovačke pijace i u neposrednoj blizini opštinske zgrade. Bio sam prisutan pre nekoliko godina kada je rušen čardak u sklopu kojeg su bile i dve prostorije za stanovanje gde je u početku živeo Avram Milovanović sa suprugom Dragom. Prilikom rušenja video sam na jednoj tesanoj gredi upisanu godinu 1898. Verovatno je to godina kada su tesli građu i pripremali za taj ogromni čardak. Takođe, iza jednog roga bila je skrivena sablja „dimiskija“ u cagrijama. Cagrija je bila zarđala, ali kada sam izvukao sablju iz te futrole sijala se kao da je tek napravljena. 

Nastavak ove dragocene hronike o Lajkovcu i Lajkovčanima možete pročitati u knjizi "Stari Lajkovac - neispričane priče", Tomislava Petrovića. Knjigu možete da kupite direktno kod autora, u knjižari "Gora", poručiti preko e-mail adrese: petrovictoma@yahoo.com. 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

 




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar