Vest: Održano umetničko veče - pevanje uz gusle

Održano umetničko veče - pevanje uz gusle

Održano umetničko veče - pevanje uz gusle

U organizaciji Ravnogorskog pokreta Lajkovac 06.08.2023.godine, i pored lošeg vremena održano je Umetničko veče - pevanje uz gusle u Lajkovcu u Ribolovačkom domu kod Jolića vodenice na Kolubari, narodnog guslara Milorada M. Šarovića. 

Program je započet Himnom Bože Pravde i uvodnim govorom Predsednika Ravnogorskog pokreta Lajkovac.

Prisutnost i zainteresovanost omladine pokazatelj je da rad Ravnogorskog pokreta Lajkovac nije ostao nezapažen. 

Pevanjem uz gusle narodnih epskih pesama kojima čuvamo i negujemo nematerijalno kulturno nasleđe Srbije,deca i omladina su se upoznala sa osnovnim principima pevanja u desetercu uz guslanje na jednožičnim gudačkom instrumentu-guslama. 

Zainteresovana deca i omladine probala su pevati i guslati na guslama i javila se želja sa osnivanjem škole gusala. Upravo na ovaj način se čuva i istorija kako našeg zavičaja tako i našeg naroda, takođe čuli smo istorijski uvod o nastanku i značaju gusala jer ni jedan drugi zvuk instrumenta i pevanje uz gusle ne može opisati Srpski narod bolje od gusala.

Izvođač Gospodin Milorad M Šarović nosi titulu narodnog guslara, član Guslarskog društva Nikola Tesla kao i Guslarskog saveza Srbije.

Piše istorijsku istinu o Srbinu da se ne zaturi i ne zaboravi.

Deci i omladini podeljen je školski pribor štampan na ćirilici kao i Ravnogorska – istorijska čitanka, Izdavačke kuće NIP „Dečije novine" iz Gornjeg Milanovca čiji su autori dr Kosta Nikolić, dr Bojan Dimitrijević i Borisav Čeliković.

Realizaciju projekta podržala je Opština Lajkovac.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar