Vest: Održano tradicionalno plivanje za Časni Bogojavljenski krst

Održano tradicionalno plivanje za Časni Bogojavljenski krst

Održano tradicionalno plivanje za Časni Bogojavljenski krst

 

Uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa valjevskog g. Isihija, danas je po trinaesti put održano tradicionalno plivanje za Časni Bogojavljenski krst na brani reke Gradac, uz rekordan broj od 92 učesnika.

„Svima neka je blagosloven i srećan današnji praznik Bogojavljenje. Na današnji dan Bog nam se javio kao Sveta Trojica. Videli smo Gospoda Isusa Hrista koji je kao zreli čovek sa 30 godina otpočeo svoju misiju našega spasenja i to je počeo tako što se krstio od ruke Jovana Krstitelja u reci Jordan. Tada, pre dve hiljade godina, on je svojim svetim telom osvetio vodu Jordana, osvetio je i sve vode ovoga sveta i od tada mi obnavljamo to osvećenje svakog Bogojavljenja. Tako ćemo i danas ovde na ovoj živoj vodi, na novom biseru naše Eparhije, osvetiti prvo vodu i onda će braća i sestre zajedno plivanjem, potapanjem u tu osveštanu vodu plivati do Svetoga krsta i to naravno nije nikakvo takmičenje, već simboliše naš put ka Krstu našem Gospodnjemu, gde leži naše spasenje i osvećenje. Neka Bog blagoslovi mlade i starije koji će da se potrude u tome i oni će u ime svih nas da učine taj podvig. Želim im blagoslov Božiji i molitve Svetog Jovana Krstitelja i da znaju da sada ulaze u reku koja je ujedno i reka Jordan“, kazao je pre početka plivanja za Časni krst, episkop valjevski g. Isihije.

Čestitajući današnji praznik, prisutne je pozdravio i gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

„Na današnji praznik, Bogojavljenje, prisećamo se svih vrednosti koje nam propisuje pravoslavna vera, značaja ljubavi, praštanja i radosti. Grad Valjevo i Crkvena opština Valjevo sarađuju godinama veoma uspešno i zajednički čine sve na opšte zadovoljstvo i dobrobit naših građana i tako će biti i dalje! I današnji lep događaj je dokaz naše zajedničke i dobre saradnje. Čestitam praznik i učesnicima današnjeg plivanja za Časni krst želim dobro zdravlje i puno uspeha. Bog se javi“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Plivanju za Časni krst prethodila je liturgija i veliko osvećenje vode, a potom i litija od Hrama Vaskrsenja Hristovog do Berkove brane na reci Gradac, gde je održano plivanje za Časni krst.

Plivanje za Časni krst odvija se u dužini od 33 metra, što označava broj godina koje je Gospod poživeo na zemlji. Kao i svake godine, plivače je podržao veliki broj građana.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Marko Tomić, Luka Jezdić i Petar Ružičić.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar