Vest: Održana svečana akademija u čast Žarka Milanovića

Održana svečana akademija u čast Žarka Milanovića

Održana svečana akademija u čast Žarka Milanovića

U čast jednom od najpoznatijih srpskih violinista Žarku Milanoviću, rođenom Mioničaninu održana je svečana akademija na kojoj je Jovanu Nikoliću iz Mionice uručena violina, talentovanom polazniku trećeg razreda muzičke škole „Živorad Grbić“ i četvrtog razreda osnovne škole „Milan Rakić“. Svečana akademija je organizovana treći put, a svečana akdemija u znak sećanja na Milanovića ustanovljena je 2020. godine.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković prisustvovao je ovoj svečanosti i naglasio da Mionica neguje i čuva sećanje na svoje sugrađane.

- Ove godine, po treći put organizujemo svečanost u čast Žarka Milanovića. Nastojimo da na svaki način organizjemo što više događaja iz oblasti kulture, a ovo je divan povod da se svi zajedno setimo jednog od najpoznatijih srpskih violinista. Negujemo i ulažemo u kulturu. Ove godine svačano smo otkrili spomenik sugrađaninu, Milanu Rakiću, a trenutno gradimo Kuću Kolubarske bitke i umetničku galeriju – Pulikn legat. Kulturni centar smo rekonstruisali i sada imamo sve uslove da organizujemo što više svečanosti, predstava i drugih kulturnih događaja, na šta sam izuzetno ponosan. Čestitam Jovanu na divnom poklonu u želji da bude uspešan i da na novoj violini stvara kvalitetnu muziku u kojoj ćemo uživati – rekao je Janković.

Svečana akdemija održana je pod pokroviteljstvom opštine Mionica, a u organizaciji Kulturnog centra Mionica, Udruženja za očuvanje i negovanje stvaralaštva Žarka  Milanovića iz Beograda i muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva, kao i učenika odeljenja muzičke škole u Mionici.

U programu su nastupili vokalni solisti iz Beograda: Dobrila Milanović, Jovan Vukotić i Aleksa Zarev uz pratnju desetočlanog orkestra Udruženja, pod upravom Miroljuba Todorovića Džimija, člana Narodnog orkestra RTS-a.

Nastavili su najmlađi Mioničani, učenici mioničkog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva sa svojim pedagozima, hor pod upravom profesora Ane Gajić, orkestar Muzičke škole, Etno grupa „MIONE“ i njihov umetnički rukovodilac, izuzetno posvećena, profesor Milena Urošević.

Žarko Milanović rođen je 1920. godine u Mionici u učiteljskoj porodici. Zbog potrebe službe, sele se u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine, a potom trajno prelaze u Beograd. Na njegovu inicijativu, osnovan je Omladinski narodni orkestar u produkciju Radio Televizije Srbije. Žarko je iz anonimnosti izveo mnoge pevače i instrumentaliste, a sa svojim Orkestrom sudelovao je u velikom broju pozorišnih predstva sa scenskom muzikom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Neki od njih su i Glišićeva „Podvala“, „Koštana“, „Ivkova Slava“ i mnogi drugi.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar