Vest: Održana promocija knjige "Stojna vetrenjača"

Održana promocija knjige "Stojna vetrenjača"

Održana promocija knjige

Sinoć je u organizaciji Gradske biblioteke, a u okviru kulturno - zabavne manifestacije "Dani Lajkovca", održana promocija najnovijeg romana Radovana Belog Markovića. Promocija je održana na starom mostu preko Kolubare u Ćelijama, rodnom mestu velikog pisca. 

Radnja romana se odvija u piščevom „belom Valjevu“, od kraja 19. do tridesetih godina 20. veka. U centru zbivanja je bojar Tadić koji pokušava da izgradi vetrenjaču na Poparskom brdu. U priču su upletene i velike figure iz naše kulturne prošlosti, kao što su filozof Branimir Petronijević, Jovan Cvijić, Glišić, Sremac, Laza Lazarević i drugi, koji se javljaju kao ličnosti ili su prisutni likovi iz njihovih dela.

U prikazu izdavača Srpske književne zadruge kaže se: „Radovan Beli Marković, najosobeniji prozaist naših dana, sagradio je novu književnu građevinu – roman složene strukture i slojevitih pripovedanja. Hronika njegovog sveta jeste paralelna hronika Srbije u kojoj pisac zagoneta stvarnost i mit. Po rečima R. Mikića, očigledna je „potreba ovog pisca da jezik svojih pripovedaka i romana pretvori u skup ᾽jezika᾽, da u njega uključi elemente iz naše usmene, iz srednjovekovne i, posebno iz jezika književnosti 18. i 19. veka, ne bežeći pritom ni od dijalektizama…“

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!




(Izvor: Opština Lajkovac)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar