Vest: Održana memorijalna trka u čast generala

Održana memorijalna trka u čast generala

Održana memorijalna trka u čast generala

Memorijalna trka „General Đukić“ održana je danas u Valjevu, posle godinu dana pauze. Ovogodišnju sportsku manifestaciju koja se obeležava u čast generala Svetomira Đukića, osnivača Srpskog olimpijskog kluba, otvorio je proslavljeni košarkaški trener, a sada predsednik Olimpijskog saveza Srbije Božidar Maljković.

Nakon intoniranja himne Srbije „Bože pravde“ oni su položili cveće na spomenik generalu Đukiću, koji se nalazi na putu Valjevo-Bajina Bašta, na deonici na kojoj se i održava ova trka.

„Pre tri, četiri godine me pozvao sin generala Đukića i potvrdio mi je ono što sam već znao. General Đukić je bio genijalan čovek, ispred svog vremena, napredan i poslao je srpskom narodu  poruku da bavljenje sportom pobošljava zdravstveno stanje naroda. Ali njegova poslednja poruka je najvažnija, a to je da razvijamo viteštvo u našem sportu, koga na žalost i sami smo svesni toga, na nekim terenima stadionima, nema! A genijalna poruka treba da nam bude zadatak da u budućem vremenu realizujemo reči velikog generala Đukića“, poručio je Božidar Maljeković i poželeo učesnicima uspešnu trku.

Održana memorijalna trka u čast generala-0

U današnjoj trci su učestvovale sve kategorije dece od predškolaca, do srednjoškolaca, kao i pripadnici Vojske Srbije, policije, kao i seniori i veterani.

Današnjoj trci su prisustvovali potomci generala Đukića, kao i predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić, na čijoj teritoriji, u mestu Ražana je i rođen general Đukić.

General Svetomir Đukić je jedna od najznačajnijih ličnosti srpskog sporta. Jedan je od utemeljivača srpskog olimpizma, entuzijasta koji je puno ljubavi usadio u razvoj olimpijskog pokreta.  Kao mlad oficir, 1906. godine je na mestu pored današnjeg restorana „Platani“, na putu Valjevo-Bajina Bašta organizovao prvu zvaničnu atletsku trku. Učesnik je srpskih oslobodilačkih ratova i nosilac najviših odlikovanja.

Održana memorijalna trka u čast generala-1

Srbija ima dugu tradiciju olimpizma. Na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine bio je prisutan kralj Aleksandar Obrenović. Ali osnivanje Srpskog olimpijskog kluba i takmičarko učestvovanje na igrama, vezano je pre svega za Svetomira Đukića. On je 1912. godine u Stokholmu bio šef srpske delegacije, koja je prvi put pod zastavom Srbije nastupila na olimpijskim igrama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar