Vest: Odložen festival

Odložen festival

Odložen festival

Prvi festival duvan čvaraka održan je na verski praznik Miholjdan 12. oktobra 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin, zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva. Na prvom festivalu koji je bio promotivnog tipa, učestvovalo je 12 mesara iz Valjeva, koji su u kazanima (oranijama) na keju reke Kolubare, iscedili oko dve tone svinjske masti i pripremili oko 300 kg duvan čvaraka, koje su podelili posetiocima i gostima manifestacije. Inače, Batočanin je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio sertifikat u kom je upisan kao vlasnik žiga, odnosno brenda duvan čvaraka.

Odložen festival-0

Idejni tvorac i organizator festivala je gospodin Slaven Batočanin, valjevski mesar koji je ovu manifestaciju zaštitio i autorskim pravima, a same „duvan“ čvarke registrovao kao tradicionalni specijalitet Zapadne Srbije.

Valjevčani su izuzetno ponosni na čvarke koji se i danas pripremaju po receptu starom 200 godina. Kažu da je tajna dobrih „duvan“ čvaraka u njihovom dugom kuvanju, nakon čega se prže, a potom i cede kroz lanenu tkaninu, uglavnom drvenom presom, napravljenom upravo za tu svrhu.

Za pripremu, kažu, treba šest do osam sati. Osim svinjske masti, koja je glavni sastojak, za „duvan“ čvarke dodaje se voda, ali i komadi mesa. Ukus je specifičan, a izgledom podsećaju na sečeni duvan, odakle i potiče njihov naziv.

Učesnici Festivala ljubazno misle i na gurmane različitih veroispovesti pa se na Festivalu, osim klasičnih svinjskih, mogu probati i čvarci od govedine, odnosno goveđe masti.

Pratite nas na našoj Facebook I Instagram stranici!

(Festival duvan cvaraka)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar