Vest: Odlikovan Episkop valjevski

Odlikovan Episkop valjevski

Odlikovan Episkop valjevski

Po blagoslovu Preosvećenog Episkopa sremskog G. Vasilija, a uz saglasnost porodice Stratimirović, Centar za razvoj Šajkaške dodelio je Episkopu valjevskom G. Isihiju Krst Vožda Đorđa Stratimirovića. Visoko priznanje, koje nosi ime po komandantu srpskih vojnih snaga za vreme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine, Vladiki Isihiju uručeno je u Eparhijskom domu Eparhije valjevske.

„Za samopregorno služenje Bogu i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i za požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavske duhovnosti, a osobito u znak priznanja za doprinos u očuvanju tradicije Srpske Vojvodine…“ zapisano je u Ukazu, kojeg je prilikom dodele priznanja pročitao đakon Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma. Ovim je rečima obrazložena odluka Centra za razvoj Šajkaške da znamenje kroz koje živi delo Vožda Stratimirovića dodeli valjevskom arhijereju, koji je pune tri decenije Bogu i narodu služio u manastiru Kovilj, kako vole da kažu, „duhovnom središtu šajkaške oblasti“. Obrazložena odluka, ali i na simboličan način potvrđena veza dvaju srpskih prostora, koju je plemić iz Srema stvorio pomažući srpske ustanike u borbi za oslobađanje od otomanskih osvajača. U ime porodice Stratimirovića, odlikovanje je Vladiki Isihiju uručio praunuk Vožda dr Ivan Stratimirović. U blagodarju na ukazanoj časti, Vladika Isihije je istakao da mu je velika radost da ovo priznanje dolazi njemu i da je time pribrojan izabranim ljudima koji su njime odlikovani.

Trudim se i trudiću se, ako Bog da, da tekovine za koje se Vožd borio i položio svoj život održavamo i ovde u valjevskom kraju, gde je prepoznato njegovo junaštvo i kvaliteti u rukovođenju narodom. U ovom kraju je tradicija našla jako uporište i održava se možda najviše u celoj zemlji. Kraju junačkom i patriotskom, gde se te ideje održavaju i radićemo na tome da se one razvijaju u pokolenjima koja dolaze – rekao je Vladika Isihije, blagoslovivši darodavce.

Čast da on bude nagrađen ovim priznanjem oseća i porodica Stratimirović, podelio je sa prisutnima praunuk dr Ivan Stratimirović.

Kao porodica smo počastvovani da ste blagoizvoleli da primite odlikovanje, koje nosi ime mog pradede, koji je branio srpski narod u Vojvodini, pružajući istovremeno podršku braći u centralnoj Srbiji. Šajkaši ga i danas poštuju, a njemu se ostvarila želja da nađe svoj mir u Sremskim Karlovcima – rekao je dr Stratimirović. U srdačnom razgovoru Vladika Isihije predstavio je gostima duhovna i prirodna bogatstva valjevskog kraja, koji je, složili su se, „zdrav i lep“, te je blagoslov stvarati ovde na temeljima duhovnosti Svetog Vladike Nikolaja i Prepodobnog Oca Justina.

Svečanosti u Eparhijskom domu prisustvovali su i Danijel Kulačin, direktor Centra za razvoj Šajkaške, Aleksandar Đurđev, predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka Đorđa Stratimirovića (vraćeni na Krstovdan 2021. i počivaju u Hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima),  Goran Milenković, član Odbora, i potomak koji nosi ime slavnog Vožda Đorđe Stratimirović. Pre Vladike Isihija ovo visoko odlikovanje pripalo je Preosvećenom Episkopu bačkom G. dr Irineju, čiji je bio vikar pre izbora za tron Valjevske eparhije, prestolonasledniku Aleksandru Karađorđević i drugim istaknutim stvaraocima u različitim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

(Eparhija valjevska)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar