Vest: Od koliko sati počinje jeftina struja?

Od koliko sati počinje jeftina struja?

Od koliko sati počinje jeftina struja?

 

U uslovima ekonomske krize, u kojoj se nalzi ceo svet zbog posledica pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, ušteda na računima za struju je veoma važna stavka za održiv kućni budžet.

Na računima za struju u Srbiji se svakako može uštedeti ali samo pod uslovom da domaćinstva električnu energiju koriste noću, kada je ona jeftinija. Naime, kada se struja troši noću njena cena je čak tri do četiri puta niža od one koja je važeća u dnevnoj tarifi.

Koliko je ušteda značajna najviše se može videti po upotrebi bojlera, koji je jedan od najvećih potrošača električne energije među kućnim uređajima. Kada se voda u bojleru zagreva samo noću mesečni ceh koji će domaćinstvo za to platiti biće oko 400 dinara.

Ako se pak voda zagreva tokom dana, taj iznos će biti oko tri puta veći nego što je to ako se bojler pali samo noću. Takođe, i sve druge uređaje koji su veliki potrošači struje, poput mašine za veš ili mašine za pranje posuđa, poželjno je koristiti noću jer će se tako postići značajna ušteda. Ušteda se postiže i ako se noću kuva, naročito kada je reč o jelima koja zahtevaju dužu pripremu.

Ono o čemu posebno treba voditi računa je to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače. Drugim rečima, kada je reč o noćnoj tarifi, Srbija je podeljena u tri zone. To su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Oni koji žive na teritoriji Vojvodine na jeftinije kilovate mogu da računaju svake noći od 23 sata do 7 ujutro. Kada je reč o Beogradu taj termin je od ponoći do osam ujutro.

U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro. Ono što je važno zapamtiti je to da se jeftinije tarife mogu iskoristiti samo noću i u propisanim terminima za taj deo zemlje. Preko dana na jeftiniju potrošnju, pa tako ni vikendom, ne može se računati.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar