Vest: Obuka za uslugu socijalne zaštite Lični pratilac deteta

Obuka za uslugu socijalne zaštite Lični pratilac deteta

Obuka za uslugu socijalne zaštite Lični pratilac deteta

U Lajkovcu je u toku prošle nedelje održana trodnevna obuka polaznika za uslugu socijalne zaštite lični pratilac deteta, uz poštovanje svih preventivnih protivepidemijskih mera. Inicijativu za uvođenje usluge ličnog pratioca deteta pokrenulo je Udruženje BaziMili iz Lajkovca, neposredno po svom osnivanju.

Obuka ima za cilj da uslugu ličnog pratioca u ovoj sredini konačno “stavi na noge”, rekla je defektolog Ana Dragojević, jedan od predavača i instruktora obuke, koju realizuje Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Ivanjica “Korak po korak”.Dragojević je rekla da aktuelna obuka sadrži različite nivoe informacija: šta obuhvata ta usluga, koje su osnovne karakteristike i potrebe dece sa smetnjama u razvoju i dodala:

-Trudili smo se da tokom obuke našim polaznicima prenesemo znanje i iskustvo, a samim tim da ih uvedemo u uslugu lični pratilac. Imamo pet polaznika iz Lajkovca i jednog iz Valjeva. S obzirom da radim kao defektolog znam da je u sistemu ova usluga preko potrebna. Uvek sam za to, da apsolutno sve opštine, sve lokalne samouprave koje imaju mogućnosti, prepoznaju uslugu ličnog pratioca i da ova usluga socijalne zaštite što pre otpočne u praksi. Usluga ličnog pratioca je u opštini Lajkovac prepoznata i kreće. Svi neophodni akteri su je ovde prepoznali i nadam se da će svi činioci i svi faktori da se sklope i da će usluga lični pratilac deteta u ovoj sredini blagovremeno da zaživi. U Srbiji, do sada, nije veliki broj lokalnih samouprava imao ovu uslugu socijalne zaštite, a potrebe za tim ima. Sve veći broj lokalnih samouprava se budi i već imamo značajan broj gradova koji već imaju kao redovnu uslugu socijalne zaštite upravo uslugu ličnog pratioca deteta.”

Opština Lajkovac spada u red lokalnih samouprava koje veliku pažnju posvećuje socijalnoj politici. Kao takva, lokalna samouprava finansira niz mera socijalne politike i socijalne zaštite i to se prepoznaje u okruženju. Posebno se prepoznaju pozitivne namere lokalne samouprave i lokalne aktivnosti na planu usluga socijalne zaštite osetljivih grupa.

Inicijativu za uvođenje usluge ličnog pratioca deteta pokrenulo je Udruženje BaziMili, neposredno po svom osnivanju. Aktivnosti oko uvođenja usluge lični pratilac deteta otpočele su u Lajkovcu još krajem pretprošle godine, usledilo je dosta brzo i donošenje neophodnih odluka na nivou lokalne samouprave, tako da bi u redovnim okolnostima usluga već uveliko zaživela, a u novonastaloj situaciji usled pandemije, prema tvrdnjama nadležnih, Lajkovac će sasvim izvesno vrlo brzo biti spreman da uđe u red, za sada još uvek manjeg broja opština u kojima usluga lični pratilac deteta, koja je zapravo i zakonska obaveza, i praktično funkcioniše.

Radionica na temu “Razvoj usluga socijalne zaštite usmerenih ka potrebama korisnika”, održana svojevremeno u Gradskoj kući u Lajkovcu, a kojoj su prisustvovali svi relevantni akteri u lokalnoj zajednici, dala je početne procene i osnove za mapiranje usluga koje bi mogle biti uspostavljene ili unapređene u narednom periodu, realizacijom tematskog projekta.

Naime, Opština Lajkovac je jedna od 15 lokalnih samouprava iz pet okruga u Srbiji, koja je potpisala Memorandum o saradnji na projektu koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa resornim ministarstvom (Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja), a koji za cilj ima podršku unapređenju sistema pružanja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou usmerenu na potrebe najosetljivijih društvenih grupa.

Pored lokalne samouprave, zasluge za uvođenje usluge lični pratilac deteta imaju, pre svega Udruženje BaziMili, resorno ministarstvo, GIZ i NALED, a svakako i svi lokalni subjekti u lancu koji su prepoznali potrebu i održivost ove usluge socijalne zaštite.

Cilj ovog projekta je unapređenje usluga socijalne zaštite koje odgovaraju na potrebe osetljivih grupa u lokalnim zajednicama koje su izabrane za učešće na projektu. Lajkovac je tada izabran, nakon obilaska 39 opština iz pet okruga, za jednu od 15 pilot opština koje će učestvovati na Projektu Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe.

Usluga socijalne zaštite lični pratilac deteta, namenjena deci sa teškoćama u razvoju uključenoj u vaspitno obrazovni proces, prvobitno je trebala da zaživi od početka ove školske godine, ali su okolnosti izazvane pandemijom uticale na dinamiku njene realizacije.

Opština Lajkovac je sada na korak do praktične realizacije usluge lični pratilac deteta.


(Izvor: Opština Lajkovac)Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar