Vest: Novoizabrani Episkop Valjevski gosp. Isihija

Novoizabrani Episkop Valjevski gosp. Isihija

Novoizabrani Episkop Valjevski gosp. Isihija

Na ovogodišnjem majskom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC izabran je nov Episkop valjevski. U pitanju je Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Isihije, vikar Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog dr Irineja. Vladika Isihije će naslediti počivšeg Episkopa Milutina koji je nepunih četrnaest godina bio na čelu bogomspasavane Eparhije valjevske. Tako je Preosvećeni Episkop Isihije postao drugi predstojatelj Eparhije od njenog obnovljenja 2006. godine. Na monagaja leta Preosvećeni Vladiko Isihije!

Biografija novoizabranog Episkopa valjevskog g. Isihija

Novoizabrani Episkop Valjevski gosp. Isihija-0 Episkop Isihije (Rogić) je rođen 3. novembra 1965. godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu ali je, usled očeve diplomatske službe, veći deo detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangunu u Burmi, Kartumu u Sudanu i u Vašingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovnu i srednju školu je pohađao na engleskom i na srpskom jeziku. Godine 1985. završio je Dizajnersku srednju školu u Beogradu i stekao zvanje likovnog tehničara dizajna grafike. U periodu od 1987. do 1991. godine, studirao je psihologiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbije u Vašingtonu (SAD), kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je bogoslovske nauke na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.

Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilja, koje je započeo današnji Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, otac Isihije se kao iskušenik pridružio koviljskom bratstvu 1991. godine, da bi u monaški lik bio postrižen rukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog g. Irineja, na praznik Sretenja Gospodnjeg 1995. godine. U čin jerođakona je rukopoložen od tadašnjeg Episkopa jegarskog i igumana koviljskog g. Porfirija, 18. jula 1999. godine, a nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jeromonaha. Dostojanstvom arhimandrita odlikovan je 21. novembra 2014. godine i, na predlog igumana i koviljskog bratstva, postavljen je za namesnika koviljske obitelji.

Na redovnom prolećnom zasedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Isihija (Rogića), za vikara Episkopa bačkog, sa titulom episkop mohački. Vladika Isihije izabran je za Episkopa valjevskog na ovogodišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Beogradu.

Episkop Isihije govori engleski i ruski jezik.

(Izvor: Eparhija valjevska/Marina Marić)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar