Vest: Novoizabrani episkop Lipljanski Dositej i episkop za vojsku Srbije i vikar patrijarha srpskoga Porfririja

Novoizabrani episkop Lipljanski Dositej i episkop za vojsku Srbije i vikar patrijarha srpskoga Porfririja

Novoizabrani episkop Lipljanski Dositej i episkop za vojsku Srbije i vikar patrijarha srpskoga Porfririja

Na sednici redovnog prolećnog zasedanja Srpske Pravoslavne Crkve izabran je za vladiku, rođeni Slavkovčanin Dositej Hilandarac, rođen 1971. godine kao Milan Radivojević. Završio je Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju Ratnog vaduhoplpvstva i protivvazdušne odbrane. Tokom službovanja u kraljevačkom 450. raketnom puku veoma često odlazi na bogosluženja u manastir Žiču. Nakon tri godine oficirske službe stiče čin poručnika, a ubrzo potom napušta službovanje u vojsci i odlazi u manastir Hilandar na Svetoj Gori 1998. godine.

Bratstvu Srpske Carske Lavre Nemanjića, manastira Hilandara, pristupa 18. decembra 1998. godine u svojstvu iskušenika, a monaški postrig prima na praznik Roždestva Presvete Bogorodice 2000. godine.

Krajem januara 2019. godine po blagoslovu igumana Hilandra i Sabora staraca Manastira Hilandara prelazi u eparhiju šumadijsku SPC, gde biva postavljen za nastojatelja Manastira svetog velikomučenika Georgija – Ćelije u Ćelijama kod Lajkovca, a da po rečima hilandarskog igumana arhimandrita Metodija: «Plamen koji je poneo sa Svete Gore ne zadrži samo za sebe, nego da se taj plamen razgori i u srcima onih koji budu dolazili u obitelj Svetog velikomučenika Georgija u Ćelijama».

DOSTOJAN!



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar