Vest: Novo ime i izgled sportske hale

Novo ime i izgled sportske hale

Novo ime i izgled sportske hale

Počinje novi život za sportsku halu „Partizan“, čija je prva faza rekonstrukcije završena. Na prošlonedeljnoj sednici Skupštine grada Valjeva, ova sala je dobila novi naziv Dom sporta „General Svetomir Đukić“.

Odlukom o prenosu prava korišćenja ovog objekta Ustanovi za fizičku kulturu „Valis“, stvoreni su uslovi da građani Valjeva, a pre svega deca, mogu da koriste ovaj objekat za bavljenje sporotom i rekreaciju. Rešavanjem imovinskih odnosa, zbog čega je ova hala u samom centru grada, decenijama bila zapuštena, građani Valjeva su ponovo dobili objekat koji će unaprediti sportsku ponudu u gradu. Naročito će u ovom objektu moći da se sportom bave predškolci, mlađi osnovci i sportski klubovi.

Novo ime i izgled sportske hale-0

Grad Valjevo je izdvojio više od 18 miliona i u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike koje je izdvojilo 12 miliona, ukupno 30 milion dinara je opredeljeno za rekonstrukciju ove sportske hale i unapređenje energetske efikasnosti. Rekonstruisan je krov, temički omotač oko objekta i postavljen je novi kotao.

Na inicijativu člana Gradskog veća Vladimira Miškovića, koju je podržao Sportski savez Valjeva, predložena je promena dosadašnjeg naziva objekta.

General Svetomir Đukić je jedna od najznačajnijih ličnosti sporta, osnivač Srpskog olimpijskog kluba, nosilac najviših odlikovanja i određivanjem naziva sportskog objekta odaje se počast ličnosti koja je u radu u oblasti sporta i doprinosu njegovom razvoju, posvetila značajan period svog života.

„Na ovaj način treba da odamo priznanje jednom čoveku koji se nalazi u osnovi našeg sporta. Mislim da je to dobar put koji treba da sledimo i u svim drugim sferama. General Svetomir Đukić je čovek koji je prepoznat od najviših akademskih krugova i svih onih koji imaju ikakve veze sa istorijom fizičke kulture, ili olimpizmom. Svi oni dobro znaju ko je bio general Đukić i sa velikim zadovoljstvom su prihvatili ovu našu inicijativu. Njegovo ime je već odavno utemeljeno na Fakultetu za sport i fizičku kulturu. Mi treba da vodimo računa i da mu odamo priznanje. Ako neko pita kakve veze ima sa Valjevom, general Đukić je učio osnovnu školu u Valjevu, ovde je službovao i organizovao prvu pešačku trku Platani-Jovanja-Platani 1906. godine u nekim vremenima kada je to bilo teško organizovati. Na najbolji mogući način je spojio srpska sokolska društva, koja su bila čak i političke organizacije i ono što je današnji moderni sport. Smatramo da jedna takva sala, koja je za opštu fizičku namenu i koja se ponovo vraća u posed gradu Valjevu, treba da ponese jedno takvo značajno ime“, obrazložio je ovu odluku Vladimir Mišković.

Modernizacija Doma sporta „General Svetomir Đukić“ nije završena i predstoji mu opremanje unutrašnjeg dela, nakon čega će Valjevo dobiti moderan i funkcionalan sportski objekat.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar