Vest: Novi uslovi za penzionisanje su stupili na snagu

Novi uslovi za penzionisanje su stupili na snagu

Novi uslovi za penzionisanje su stupili na snagu
Od 2022. važe nova pravila za penzionisanje žena.

To znači da svaki zahtev koji dame podnesu ovih dana, ali i svih narednih zaključno sa ovom godinom, podleže novim, rigoroznijim uslovima.

S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarce ostaju isti, ali to nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju.

Tako ove kalendarske godine dame u starosnu penziju mogu sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu, piše Blic.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine, kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego danas.

Prevremena penzija

Promene imamo i kada govorimo o granici i uslovima za odlazak u prevremenu penziju koja se od januara pomerila i za žene i za muškarce.

Muškarci su prošle godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Novi uslovi za penzionisanje su stupili na snagu-0

Što se tiče prevremene penzije za dame, uslov za njih ove godine je bio 58 godina i četiri meseca života. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i četiri meseca staža. Za ovu godinu je to 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Kada se govori o prevremenoj penziji važno je znati da ona košta, odnosno da vam umanjuje primanja. Praktično, penzija će vam biti manja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije.

To znači da ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, onda bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno tada bi iznosio 26.300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor i foto: KamaticaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar