Vest: Neka Bog bude zaokruženje naših želja

Neka Bog bude zaokruženje naših želja

Neka Bog bude zaokruženje naših želja

U okviru proslave jubileja – 25 godina od osvećenja temelja i 20 godina od osvećenja Hrama Svetog Pantelejmona na Divčibarama, predavanje „Pozicija hrišćana u savremenom svetu“ održao je jedan od najboljih srpskih glumaca današnjice Nebojša Dugalić. Dušekorisna rasuđivanja o aktuelnim temama, Dugalić je upotpunio autorskim projektom, monodramom „Ispovest Dimitrija Karamazova“, baziranom na romanu „Braća Karamazovi“ slavnog ruskog autora Fjodora Dostojevskog. Umetničkoj večeri u parohijskom domu divčibarske svetinje prisustvovali su Preosvećeni Episkopi valjevski G. Isihije i australijsko – novozelandski G. Siluan, dr Zoran Devrnja, profesor Pravoslavog bogoslovskog fakulteta u Beogradu i brojni uvaženi gosti.

Neka Bog bude zaokruženje naših želja-0

„Dužni smo da pokajemo svaku svoju nesličnost sa Hristom“, reči su starca Sofronija iz Eseksa u kojima je sabrana mera samospoznaje u ovom svetu, uputstvo da u suđenju svetu počnemo od nas samih, te dođemo do zaključka koliko smo sami nedorasli Hristu i nesposobni da Njegovom ljubavlju zagrlimo svet, niti da Njegov zagrljaj primimo. Nećemo nikada ispraviti ovaj svet zameranjem drugima, ukazao je Nebojša Dugalić.

Svi smo mi svakakvi, ali Hristos je došao za sve. On nije rekao:“Ja stradam za one koji su to zaslužili, nego za sve“. Nije ostavio nikoga i ništa izvan poziva u Svoj zagrljaj, što će reći Hristos nije došao da utvrđuje da li smo ovakvi ili onakvi, već da nas pozove da budemo Njegovi. To je mnogo dublje od naših psiholoških zaplitanja, nekada i okrivljivanja sebe, bližnjih i sveta. To se dešava, jer ne zapitamo sebe koliko smo Hristovi ili barem nalik Hristovom smirenju na krstu – kazao je Nebojša Dugalić u okviru kazivanja uz voditeljsko posredovanje teologa Milinka Milićevića.

Neka Bog bude zaokruženje naših želja-1

Gospod nas voli bezrezervno kao što roditelj voli svoje dete, a mi treba da naučimo da naš slavoslov Bogu bude ono što određuje naše postojanje. Kada tako gledamo na stvari, onda ceo svet izgleda drugačije. Svi imamo pravo na svoje nesavršnosti i ranjivosti i čovek ne može da odluči da bude savršen. Može samo u tome da se vežba, jer nas Gospod na to poziva. Čežnja da hodimo u smeru ka zagrljaju Božjem je naše prizvanje, istakao je ugledni srpski umetnik i intelektualac.

Bog neće nasilno da nam pomogne, čeka da Mu se obratimo. I treba da se trudimo da omogućimo Bogu da nam pomogne.

Neka Bog bude zaokruženje naših želja-2

Ako se razmahujemo svojom sebičnošću, ako smo samo sebi bitni, gde da nam priđe? Vežbamo se da budemo gnevni, sebični, da se sve vrti oko naših interesa, želja i ambicija… Dakle, biramo da ne damo Bogu da nam pomogne. Ali, možemo da Mu damo skrušenošću, smirenjem, strpljenjem i neprestanim prizivanjem da On bude taj u Kome će se sve naše dogoditi. Da On bude zaokruženje svih naših želja. Samo se sa Hristom možemo spasiti i tamo gde je On večnovati– jedna je od mnoštva sjajnih pouka Nebojše Dugalića izrečenih na predavanju u okviru programa obeležavanja jubileja Hrama Svetog Pantelejmona.

Na kraju predavanja sveštenoslužitelj divčibarskog hrama jerej Darko Krunić pozvao je sve prisutne na centralnu proslavu jubileja – Svetu Arhijerejsku Liturgiju na dan praznika 9. avgusta leta Gospodnjeg 2021. godine, sa početkom u 9 časova.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar