Vest: Najavljene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede

Najavljene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede

Najavljene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović najavio je krajem prošle nedelje nove izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede. Ministar Nedimović je ovom prilikom najavio potpunu reformu ovog zakona.

Navedene izmene nalaze se u fazi pripreme koja se odvija u saradnji sa Svetskom bankom, i u planu je da porezi i doprinosi ne budu isti za sve poljoprivrednike, već u zavisnosti od ekonomske vrednosti gazdinstva.

Nedimović je objasnio da je stanje koje postoji već 35 godina razumljivo, pošto je nastalo s ciljem da svi imaju podjednako pravo na pristup bolnicama i penzijama. Ovako stanje, gde isti doprinos plaćaju poljoprivrednici sa jednim hektarom obradive površine, kao i oni sa stotinu hektara, ministar je ocenio kao „nezamislivo“.

„Ideja je da se doprinos plaća prema ekonomskoj vrednosti gazdinstva. Postojaće obavezne i neobavezne grupe. U obaveznim će moći da se izabere jedna od šest grupa i visina penzije će zavisiti od toga koliko se uplaćuje. Penzije će iznositi od sadašnjih 12.000 dinara, pa do 60.000“, rekao je Nedimović.

Za isplatu poljoprivrednih penzija država daje 28 od ukupnih 30 milijardi dinara, podseća Nedimović. To podrazumeva da se preostale 2 milijarde obezbeđuju iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika, što je ministar ocenio kao vodeći razlog za niske penzije. Uporedo sa najavljenim reformama radiće se i na problemu dugova za penzijsko i invalidsko osiguranje. 

"Ti dugovi su ogromni i iznose oko dve milijarde dolara, Naš predlog je da se deo tih dugova otpiše pogotovo u delu zdravstvenog osiguranja, jer ako ta usluga nije korišćena onda šta ima da se naplati", objašnjava Nedimović.


Izvor: agromedia.rs



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar