Vest: Najava Seoskih olimpijskih igara

Najava Seoskih olimpijskih igara

Najava Seoskih olimpijskih igara

Sportska manifestacija – Seoske olimpijske igre, održaće se tokom leta u selima valjevskog kraja. Ovo je prilika da se pre svega mladi ljudi koji su ostali na selu okupe, druže i nadmeću u raznim sportskim disciplinama.

„Iskoristio bih ovu priliku da pozovem građane Miličinice, ali i okoline i sve zainteresovane, da posete prvo takmičenje na Seoskim olimpijskim igrama, koje će se održati u subotu, 12. juna u Miličinici sa početkom u 10.00 časova, a nakon toga, mi ćemo imati  tokom juna i jula nova takmičenja, gde će se građani tih sela takmičiti u nekim tradicionalnim disciplinama koje su na neki način malo i zaboravljene. Mi upravo to i radimo, trudimo se da oživimo i sačuvamo te naše tradicionalne discipline“, rekao je Marko Jovanović, predsednik Saveta manifestacije.

Na programu u Miličinici biće osam disciplina: fudbal, šah, navlačnje konopca, navlačenje klipka, skok u dalj, obaranje ruku, bacanje kamena sa ramena i poligon sa preprekama.

„To su discipline koje su već tradicionalno neko vreme zastupljene na Seoskim olimpijskim igrama i mi ove godine onako sa puno entuzijazma ulazimo u prvo takmičenje, pošto prošle godine zbog dobro poznate situacije, nismo bili u prilici da organizujemo na tako visokom nivou. Nadamo se da će nas i vreme poslužiti, tako da očekujemo uspešan turnir“, kazao je Jovanović.

Manifestacije će se održati i u Brankovini, 27. juna u okviru „Dana maline“, Poćuti, 11. jula i u Petnici, 18. jula. Najbolje plasirane ekipe sa ova četiri turnira susrešće se na završnom gradskom finalu na Stavama, u okviru „Dana kupina“, 25. jula. Pobednik tog turnira učestvovaće na regionalnom takmičenju pod okriljem Sporstkog saveza Srbije i na kraju državno finale. Glavna nagradna Sportskog saveza Srbije je rukometni teren sa tartar podlogom, svim rukometnim dimenzijama, koji će biti izgrađen u selu koje osvoji državno takmičenje.

Miloje Gajić, član Saveta manifestacije i koordinator ekipe Beloševac se zahvalio gradu Valjevu i Sportskom savezu na podršci i naglasio da je ovo dobra manifestacija, posebno za seosku omladinu.

Predsednik Komisije za sport, Miodrag Lazić, govorio je o raspodeli sredstava za sport, ali i važnosti ovakvih manifestacija.

„Kada je reč o raspodeli sredstava za sport, obično je akcenat na tim sportskim klubovima. Međutim, ono što se ne vidi i što je prioritet jedne lokalne samouprave kada je sport u pitanju, to je da se sport učini dostupan svima, pogotovu najmlađima i nikad nije bilo rasprave oko tih sredstava. Onoliko koliko je bilo potrebno za sve manifestacije, to je sve bilo sadržano i daje se preko Sportskog saveza. Cilj i ovih igara nisu sportski rezultati, nego omasovljenje što većeg broja. Zato bi možda s obzirom na način života na selu trebalo povezati te igre sa nekim manifestacijama koje se održavaju, kao što su „Sremušijada“ na Taoru i to treba ujediniti, radi omasovljenja svih tih događaja“, naglasio je Lazić.

Organizatori Seoskih olimpijskih igara su Sportski savez Valjevo i grad Valjevo


(Izvor: Grad Valjevo)
Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar