Vest: Nagrade lajkovačkih osnovaca na festivalu „Zlatna kaciga“

Nagrade lajkovačkih osnovaca na festivalu „Zlatna kaciga“

Nagrade lajkovačkih osnovaca na festivalu „Zlatna kaciga“

Na ovogodišnjem Festivalu humora i satire “Zlatna kaciga” u Kruševcu i Međunarodnom konkursu za mlade do 18 godina na temu “Muzika”, druga nagrada u kategoriji karikature i stripa pripala je Neveni Milivojević, učenici V/3 OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca, a učenici istog odeljenja Dunja Milošević specijalnu nagradu. Kao i prethodnih godina, njihov mentor bio je nastavnik likovne kulture Miloje Mitrović.

U kategoriji odraslih na ovogodišnjoj „Zlatnoj kacigi“ učestvovalo je 347 autora iz 50 zemalja sveta, najviše sa karikaturama i aforizmima, dok su mladi poslali 140 karikatura i 16 stripova, uz pesme i priče

Radove na konkursu za mlade, koji je trebalo da odgovore na temu „Muzika“, ocenjivao je žiri pod vođstvom Jelene Protić Petronijević, koja je kazala da uži izbor karikatura i stripa u potpunosti zadovoljava kriterijume konkursa, ali da većina stripova nema elemente humora i satire.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na svetski Dan šale, 1. aprila, a zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović kazao je da je Kruševac ponosan jer je zahvaljujući ovom Festivalu tog dana domaćini najboljim humoristima i satiričarima sveta.

Direktorka Kulturnog centra Kruševac, koja je i direktorka Festivala, Violeta Kaplarević, podsetila je da je Festival humora i satire „Zlatna kaciga“ najznačajniji brend te ustanove i jedan od znakova prepoznavanja Kruševca u internacionalnim okvirima.

“Svih ovih godina cilj Festivala je da unapredimo i afirmišemo humorno – satirično stvaralaštvo, a da, kroz dečiji konkurs, razvijemo stvaralački duh kod mladih. Zadovoljni smo brojem pristiglih radova, najviše ih je došlo iz Irana, Kine, Kazahstana, Turske”, kazala je direktorka Kaplarević.


 Izvor: Opština LajkovacPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar