Vest: Na današnji dan - 13. Novembar -

Na današnji dan - 13. Novembar -

Na današnji dan - 13. Novembar -

354. godine Rođen hrišćanski sveštenik Sveti Aurelije Avgustin, episkop u rimskoj severnoj Africi, najznamenitiji predstavnik rane hrišćanske filozofije, takozvane patristike. U najvažnijem delu "O državi Božijoj" istoriju čovečanstva objašnjavao je Božijim namerama. Pri tome je pravio razliku između idealne, večne "države Božije" i privremenih, prolaznih oblika zemaljske države. To delo dugo je bilo doktrinarni osnov crkvene kritike svetovnih ustanova.

1093. godine Umro škotski kralj Malkolm Treći, tokom petog bezuspešnog pokušaja da pokori Englesku. Na vlast je došao 1057. godine pošto je u bici potukao i ubio kralja Magbeta, osvetivši mu se tako za ubistvo svog oca kralja Dankana Prvog 1040. godine.

1312. godine Rođen engleski kralj Edvard Treći, koji je tokom 50 godina vladavine osvojio Škotsku. Izazvao je Stogodišnji rat sa Francuskom kad se 1340. godine proglasio i kraljem te zemlje.

1782. godine – Rođen je Esajas Tegner, jedan od najvećih švedskih pesnika autor čuvene “Sage o Fritjofu”.

1813. godine –  U Njegušima je rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, filozof i državnik, veliki epski pesnik, autor slavnog dramsko-epskog dela “Gorski venac”. Glorifikovao je heroizam i osećanje za slobodu Crnogoraca, koje je u nacionalnom pogledu posmatrao isključivo kao deo srpskog naroda. Rade Tomov Petrović - iz porodice koja je Crnoj Gori više od sto godina davala vladike - monaško ime je dobio po stricu, vladici i vladaru Crne Gore Petru Prvom, poznatom i kao Sveti Petar Cetinjski, koji ga je odredio za naslednika. Školovao se u Cetinjskom manastiru i u Toploj kod Herceg Novog, a učitelj mu je bio i Sima Milutinović - Sarajlija koji ga je uputio u istoriju, filozofiju i književnost. Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija u Cetinju 1834. godine i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio je i ep “Luča mikrokozma”, dramu “Lažni car Šćepan Mali”, pesme. Pritisnut bolešću, umro je u 38. godini života.

1831. godine - Rođen škotski fizičar Džejms Klerk Maksvel, najveći teorijski fizičar 19. veka. U oblasti elektromagnetizma formulisao je Maksvelove jednačine, stvorio elektromagnetsku teoriju svetlosti, dao teorijski osnov radio-talasa i radio-tehnike, matematički formulisao mnoge pronalaske Majkla Faradeja, razvio talasnu teoriju svetlosti i elektromagnetsku teoriju etera.

1850. godine - Rođen škotski pisac Robert Luis Balfur Stivenson, izvrstan stilista, neobično prisan i topao, koji je u delima hrabrost i optimizam suprotstavljao sumnjama i kolebanju. Pokušao je da obnovi duh romantike. Dela: romani "Ostrvo s blagom", "Oteti", pripovijetke "Nove priče iz 1001. noći", putopis "Putovanje s magarcem".

1868. godine – Umro je italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini, autor 39 opera od kojih su načuvenije “Seviljski berberin”, “Viljem Tel”, “Otelo”, "Tankredi".

1871. godine – Rođen je Vladislav Ribnikar, osnivač lista “Politika” 1904. godine, njen prvi direktor i glavni urednik, čiji se prvi broj pojavio 25. januara 1904. godine. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, u Parizu i Berlinu je radio kao dopisnik jednog francuskog lista. Jedan je od osnivača TANJUG-a i prvi direktor te agencije 1943. godine. Bio je ministar prosvete FNR Jugoslavije 1945. godine i predsednik Komiteta za kulturu i umetnost 1946. godine.

  

1899. godine Umro srpski fotograf, grafičar i litograf Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf, koji je 1846. godine postao vlasnik treće foto-kamere u svetu. Kao darovitog crtača knez Miloš Obrenović ga je poslao da studira drvorez i bakrorez u Beču, gde se upoznao i s fotografijom. Zahvaljujući njemu, sačuvani su likovi mnogih istaknutih ličnosti tog doba, ali i običnih građana i njihovih porodica. Deo njegove zaostavštine je i izvanredna "Panorama Beograda".

 

1912. godine – Rođen je francuski pisac rumunskog porekla Ežen Jonesko, koji se svojom antidramom suprotstavio klasičnom pozorištu odbacivši svaku akciju, uzročnu povezanost i tradicionalne šeme klasičnih dramskih dela. Najpoznatija dela: “Ćelava pevačica”, “Lekcija”, “Stolice”, “Nosorog”, “Makbet”.

 

1913. godine - Grčka i Turska potpisale sporazum o miru.

 

1941. godine – Prvi britanski nosač aviona “Ark Rojal” pogođen je u Drugom svetskom ratu nemačkim torpedom u blizini Gibraltara i narednog dana je potonuo.

 

1942. godine – Počela je odlučujuća vazdušno-pomorska bitka između japanskih i američkih trupa kod Gvadalkanala u Tihom okeanu. U trodnevnim borbama obe strane su pretrpele velike gubitke u brodovima, ali su strateški uspeh postigli Amerikanci.

 

1944. godine – Partizanske jedinice Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Skoplje u Drugom svetskom ratu.

 

1945. godine – Francuski general Šarl de Gol izabran je glasovima svih 555 poslanika za predsednika privremene vlade, posle čega je formirao koalicioni kabinet u koji je ušlo i pet komunista.

 

1945. godine Ahmed Sukarno postao predsednik Indonezije.

 

1956. godine Vrhovni sud SAD presudio da je neustavna rasna segregacija u javnim autobusima.

 

1965. godine – Umro je srpski arheolog Vladimir Petković, profesor Beogradskog univerziteta, upravnik Narodnog muzeja u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, stručnjak za srpsku srednjevekovnu umetnost. Rukovodio je otkopavanjima Stobija i Caričinog grada.

1970. godine – Hafez al Asad je vojnim udarom bez prolivanja krvi pruzeo vlast u Siriji.

1974. godine – Umro je italijanski filmski režiser i glumac Vitorio de Sika, jedan od tvoraca neorealizma, ostao upamćen po delima: “Kradljivci bicikala”, “Stanica Termini”, “Ćoćara”, “Vrt Finci Kontinijevih”.

 

1975. godine – Svetska zdravstvena organizacija objavila je da su u Aziji, prvi put u istoriji, iskorenjene velike boginje.

 

1980. godine – Američki svemirski brod “Vojadžer I” je poslao prve snimke Saturna napravljene iz blizine.

 

1985. godine – U erupciji vulkana Nevado del Ruis u centralnoj Kolumbiji razoren je grad Armero. Poginulo je oko 25.000 ljudi.

 

1991. godine Bio je to dan kada su Plavi odigrali poslednji zvanični meč, pod vodstvom stratega Ivice Osima. Bez većih problema savladali su Austriju (2:0) i plasirali se na Prvenstvo Evrope. Reprezentacija Jugoslavije nije ni dočekala da igra na Prvenstvu Evrope, izbačena je neposredno pre početka turnira. Na taj način stavljena je tačka na jednu veliku epohu, a verovatno i šansu da se Jugoslavija okiti titulom prvaka Evrope. Umesto Jugoslavije na takmičenju je igrala Danska, koja je i osvojila prvenstvo.

 

1994. godine – Šveđani su na referendumu sa 52,2 odsto glasova odlučili da se njihova zemlja priključi Evropskoj uniji.

 

1995. godine - Izraelske trupe poslije 28 godina okupacije napustile Dženin, prvi grad na Zapadnoj obali predat Palestincima u skladu s mirovnim sporazumom Izraela i PLO.

 

1999. godine – U zemljotresu u Turskoj poginulo je više od 450 ljudi, a oko 2.500 je ranjeno.

 

2000. godine – Predsednik Filipina Džozef Estrada optužen je za korupciju. Pod pritiskom protesta građana i vojske on se 2002. povukao s vlasti i predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.

 

2001. godine – Borci antitalibanske Severne Alijanse ušli su u glavni grad Avganistana Kabul.

 

2001. godine - Vrhovni sud Hrvatske poništio odluku donesenu za vreme režima bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana o oduzimanju stanarskog prava Srbima koji su za vreme rata izbegli iz Hrvatske.

 

2005. godine - Nekoliko hiljada francuskih policajaca angažovano je na obezbeđivanju Ajfelovog tornja, Jelisejskih polja i stanica metroa u Parizu, posle poruke emitovane na Internetu koja poziva na "nasilne akcije". Nemiri u predgrađima francuskih gradova traju od 27. oktobra, posle pogibije dvojice tinejdžera afričkog porekla, koji su misleći da ih policija progoni nastradali nesrećnim slučajem.

 

2007. godine - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je za glavnog tužioca Haškog tribunala belgijskog sudiju Serža Bramerca , koji je na toj funkciji zamenio Karlu del Ponte.

 

2009. godine - Američka agencija za istraživanje svemira NASA saopštila da je na Mjesecu pronađena značajna količina vode u zaleđenom stanju.


2015. godine - U terorističkim napadima širom Pariza ubijeno je 129 osoba. Napadnuti su restoran, kafić, nacionalni stadion i koncertna dvorana, a odgovornost za napade je preuzela Islamska država.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar