Vest: Molitveno sećanje na najlepše pero srpske lirike

Molitveno sećanje na najlepše pero srpske lirike

Molitveno sećanje na najlepše pero srpske lirike

Dan u kom se u večnost preselila znamenita srpska pesnikinja Desanka Maksimović, 11. februar, svake godine je prilika da se na mestu na kome počiva sa suprugom Sergejem Slastikovim, u prelepoj porti Crkve Svetih arhangela u Brankovini, okupe poštovaoci njenog lika i dela i prinesu molitve za dušu, kojom je stvarala i za života se u neprolazno nastanila. Ove 2023. se navršilo se trideset godina od zemaljske končine Desanke Maksimović. Po blagoslovu Preosvećenog Episkopa valjevskog G. Isihija, parastos slavnoj poetesi je služio njegov zamenik protonamesnik Filip Jakovljević, uz sasluživanje arhijerejskog namesnika drugog valjevskog protonamesnika Saše Maksimovića, nadležnog paroha protojereja- stavrofora Dušana Patijarevića i više sveštenoslužitelja iz Valjeva.

Parastosu je prisustvovao gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković sa saradnicima i predstavnici javnih ustanova grada. Prisutne je u ime organizatora skupa pozdravila Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“. 

Molitveno sećanje na najlepše pero srpske lirike-0

Nakon parastosa u porti brankovinske crkve, u Valjevskoj Gimnaziji je priređena Svečana akademija „Obećala si da ćeš biti večna“. U čast Desanki Maksimović govorili su akademik Matija Bećković, dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i dr. Umetnički program su izveli učenici Valjevske gimnazije.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar