Vest: Mlada i uspešna pčelarka

Mlada i uspešna pčelarka

Mlada i uspešna pčelarka

Studentkinja Bojana Pavlović iz mioničkog sela Golubac uspela je da uz studije proizvede  oko 200 kilograma meda. Bojana, apsolventkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, potvrđuje da je Mionica pogodno mesto za razvoj pčelarstva, kojim se bavi već tri godine. Proizvodnju je započela sa tri košnice, a danas u svom gazdinstvu ima 16 registrovanih društava.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković obišao je ovu mladu i ambicioznu pčelarku.

-Naš kraj je pogodan za bavljenje ovom delatnošću, a Bojana je primer mladima da je uz dobru volju, požrtvovanost i upornost uspeh zagarantovan. Ona je i veliki potencijal naše opštine kada jer reč o razvoju pčelarstva. Naši mladi odlaze na studije, ali se i vraćaju u svoje krajeve. Na nama je da im u tome pomognemo. Sve pohvale za ovu mladu devojku. Ona je primer kako se uspešno znanje primenjuje u praksi - rekao je Janković.

Bojana Pavlović je apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu na smeru Animalna proizvodnja, a u svom domaćinstvu pomaže svojim roditeljima koji se bave ratarstvom i  stočarstvom.

Mlada i uspešna pčelarka-0

 
 -Oduvek sam želele da se bavim pčelarstvom. Znanje stečeno na fakultetu upotrebila sam u praksi. Prošle godine sam po košnici vrcala 20 kilograma bagremovog meda. A u narednom periodu planiram da proširim proizvodnju, pa i asortiman pčelinjih proizvoda. Nadam se da će se više mladih odlučiti na ovaj korak  jer su nam pčele ugoržene – rekla je Bojana.

Ona je dodala da je u ovom kraju glavna bagremova paša, kao i da ima dovoljno prostora za bavljenje ovim poslom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2012. godine na teritoriji opštine Mionica registrovano je 2.752 košnice. Ministarstvo poljoprivrede je ove godine za subvencionisanje po košnici opredelilo ukupno 600 miliona dinara.

(Izvor: opština Mionica)Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar