Vest: Mitrovdansku svetkovinu i rukopoloženje u Lajkovcu služio vladika Isihije

Mitrovdansku svetkovinu i rukopoloženje u Lajkovcu služio vladika Isihije

Mitrovdansku svetkovinu i rukopoloženje u Lajkovcu služio vladika Isihije

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog tradicionalno je protekao u znaku velike molitvene svečanosti u Lajkovcu, jer upravo ovom ugodniku Božjem je posvećen hram u „varoši železničara“.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju u čast praznika je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije, uz sasluživanje svog zamenika protonamesnika Filipa Jakovljevića, arhijerejskog namesnika tamnavskog protojereja Nebojše Milivojevića i eparhijskih sveštenoslužitelja. Na Svetoj Liturgiji, Episkop Isihije je rukoproizveo najpre u čin čteca, a potom i đakona dugogodišnjeg veroučitelja Nikolu Nikolića. Među brojnim gostima hramovne slave bio je i predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković. 

Mitrovdansku svetkovinu i rukopoloženje u Lajkovcu služio vladika Isihije-0

Danas posebno obeležavamo Svetog velikomučenika Dimitrija, zaštitnika lajkovačkog hrama i svih koji dolaze ovde da prinesu slavu Bogu. U Svetom Dimitriju imamo učitelja i zaštitnika, naveo je Vladika Isihije. Podsetivši na žitije Svetog Dimitrija, odgajenog u porodici tajnih hrišćana u vreme vladavine rimskog imperatora Maksimijana, velikog gonitelja hrišćana, Vladika Isihije je istakao blagočešće svetitelja koji, iako od cara postavljen da progoni hrišćane, čini suprotno- propoveda reč Božju i ohrabruje ljude da postanu hrišćani. To izaziva gnev cara Maksimijana, te ga baca u tamnicu i svirepo pogubljuje.

Sveti Dimitrije je bio čedo ljubavi Hristove, spreman na svako stradanje radi svog Gospoda, upravo zato što je ostvario zapovest „da ljubimo jedni druge“. Iz te ljubavi, on je bio spreman da se žrtvuje za svoje bližnje, jer nema veće ljubavi od one da neko položi život za svog bližnjeg- objasnio je Vladika Isihije smisao stradanja Svetog Dimitrija, koji pokazuje da i u ovom neprijateljskom svetu možemo da budemo hrišćani, da možemo da se spasavamo i činimo dela ljubavi. Da sačuvamo mir u sebi i, ako nas svet mrzi, da ne uzvraćamo, već da sve pretvaramo u molitvu za onog ko nas je uvredio i ko nas progoni, kao i za sve bližnje, bez obzira na to da li su nam i koliko bliski i dragi, zaključio je Vladika Isihije.

Mitrovdansku svetkovinu i rukopoloženje u Lajkovcu služio vladika Isihije-1

Nakon Svete Liturgije, načinjen je litijski ophod oko hrama i prelomljen slavski kolač. 

Svečanost u Lajkovcu ove godine umnožilo je rukopoloženje veroučitelja Nikole Nikolića u čin đakona. Arhipastirsku gramatu, kojom se obnaroduje odluka arhijereja, pročitao je đakon Aleksandar Panić. Blagosiljajući učesnike mitrovdanskog sabranja u Lajkovcu, Vladika Isihije je čestitao slavu domaćinima i svima koji su došli da sa njima proslave nebeskog zaštitnika, uz pouku da im molitve Svetog Dimitrija svima budu na spasenje i duhovnu izgradnju.

Mitrovdansku svetkovinu i rukopoloženje u Lajkovcu služio vladika Isihije-2

Slavska svečanost je zaokružena trpezom ljubavi, koju su parohijani i parosi lajkovačkog hrama, predvođeni starešinom protojerejem – stavroforom Tomom Cvetinovićem, priredili za sve goste. Predsednik Pravoslavne narodne hrišćanske zajednice „Sveti prorok Jeremija“ Milovan Bajić, u ime bratstva, darivao je Vladiku Isihija ručnim krstom. 

U prazničnom slovu, Vladika Isihije je pojasnio zapovest Gospoda Hrista datu Njegovim učenicima „da uvek ljube jedni druge“, a koja je upućena i svima nama koji se smatramo Njegovim učenicima, koji smo poverovali u Njega i krstili se u ime Oca i Sina i Svetog Duha.Postavivši temelj ljubavi prema Bogu i bližnjem, Gospod objašnjava da „ako nas svet mrzi, da je Njega omrznuo pre nas“, te da nećemo imati prijateljstvo u svetu. Pod tim „svet“, naglasio je Vladika Isihije, Gospod ne podrazumeva tvorevinu koja je savršena stvorena, već svet koji se izopačio čovekovim odricanjem blagoslova Božjeg i odlukom da živi po svojim zapovestima.

Svet je neprijatelj svakoga koji voli Hrista i, pre svega, neprijatelj samoga Hrista. To je pokazano u Svetom jevanđelju. Gospod je razapet, iako nikakvog greha nije imao. Gospod je savršen i pokazuje nam kakvi mi treba da budemo i čemu treba da težimo. Mnoštvo sledbenika Hristovih živelo je na ovom svetu i stradalo od sveta. Oni koji su najviše stradali jesu oni koji su najveću ljubav imali prema Hristu. To su Sveti mučenici, koje Crkva ispoveda, pokazuje i objavljuje da bismo u njima imali pouku i ohrabrenje, kako bi i sami na način sličan njima mogli da se upodobljujemo Hristu- rekao je Vladika Isihije. 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar