Vest: Milutin Ranković učesnik i voditelj Karavana srpske kulture

Milutin Ranković učesnik i voditelj Karavana srpske kulture

Milutin Ranković učesnik i voditelj Karavana srpske kulture

Lajkovački umetnik Milutin Ranković je učesnik Karavana kulture u okviru Dana Srbije i srpske kulture, koji je 16. juna krenuo iz Lendave u Sloveniji, održao programe u Frankfurtu i Cirihu, a posle trodnevne manifestacije u Parizu predstaviće se u u Kanu, Bordou i Lionu. Karavan zatim gostuje u Beču, pa u Loparama (Republika Srpska), da bi svoje kulturno putešestvije završio 30. juna u Beogradu.

Na jubilarnim dvadesetim Danima Srbije i srpske kulture u Parizu Milutinu Rankoviću je dodeljena plaketa Odbora za kulturu i obrazovanje Saveza Srba Francuske. Priznanje je dodeljeno za izuzetan doprinos unapređenju srpske umetnosti, jezika i kulture, a osim Rankoviću pripalo je i urednici Kulturnog dnevnika RTS-a Mariji Miljević Rajšić.

Milutin Ranković je ovom prilikom bio i voditelj svečane akademije u Srpskom kulturnom centru u Parizu. U programu su učestvovali: etnodžez kvartet „Balkan omnibus“ profesora Petra Gojkovića, vokalni solisti Madam Piano i Loran Prokopić, KUD „Dimitrije Koturović“ iz Beograda i književnici iz zemlje i dijaspore. U izložbenom delu predstavili su akademski slikar Nevena Nikodijević, ikonopisac Rada Jovanović, Jasmina Ivanković sa rukotvorinama i Milutin Ranković crtežima.

Organizatori Karavana srpske kulture su Savez Srba Francuske, udruženje Singi art – Mondo kult i udruženje Koreni, a suorganizatori Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Ministarstvo kulture i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar