Vest: Memorijalna trka „Heroji 126. br VOJIN“

Memorijalna trka „Heroji 126. br VOJIN“

Memorijalna trka „Heroji 126. br VOJIN“

Zbog organizacije Memorijalne trke „Heroji 126. br VOJIN“, dana 16.9.2023. godine, od 12.00 do 14.00 časova, utvrđuje se privremeni režim saobraćaja za deonicu nekategorisanog puta na teritoriji grada Valjeva (od vrha Kraljevog stola do centra Divčibara i zatim desno od hotela „Maljen“, gde je planiran okret i povratak istim putem do Kraljevog stola).

U rešenju koje je uradilo Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine Gradske uprave Valjevo, utvrđeno je na koji način će se odvijati privremeni režim saobraćaja:

Odobrava se privremeno zatvaranje deonice nekategorisanog puta na teritoriji grada Valjeva, koji je na trasi Memorijalne trke „Heroji 126. br VOJIN“ i preusmeravanje saobraćaja na Ulicu Kraljev sto u opštini Mionica.

Tradicija 126. brigade VOJIN

Nakon raspada SFRJ, od postojeća tri puka VOJIN, 12. oktobra 1992. godine, formirana je 126. brigada VOJIN.

Tokom borbenih dejstava 1999. godine, jedinica svih 78 dana uspešno obavlja svoje namenske zadatke. Za ispoljenu izuzetnu hrabrost i ostvarene rezultate u odbrani otadzbine tokom borbenih dejstava 1999. godine, jedinica je odlikovana Ordenom narodnog heroja.

 

Dan 126. brigade VOJIN obeležava se 18. juna. Tog dana 1915. godine srpska Vrhovna komanda izdala je naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice, radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona. Na osnovu toga, samo u tadašnjoj Trećoj armiji formirano je više stanica na rejonima Drinske, Timočke i Kombinovane divizije.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar