Vest: Lajkovčanke nadmudrile Crvenu zvezdu

Lajkovčanke nadmudrile Crvenu zvezdu

Lajkovčanke nadmudrile Crvenu zvezdu

 

Odbojkašice Železničara iz Lajkovca ostvarile su trijumf u derbiju 5. kola Superlige. Lajkovčanke su na svom terenu nadigrale Crvenu zvezdu sa 3:2, po setovima 23:25, 25:20, 25:23, 20:25 i 15:11.

Železničar je tokom većeg dela uvodnog seta bio za nijansu bolji rival na terenu, ali je i Zvezda prikazala odličnu igru. Već na startu su Lajkovčanke iskoristile loš uvod gošći iz Beograda i poenima Ksenije Tomić, uz as servis Vasje Filipović, povele su najpre sa 7:4. Nije puno vremena trebalo izabranicama Milana Gršića da okrene rezultat u svoju korist, pošto su poenima Katarine Stanković i Nikole Lukić vezale četiri uzastopna poena. Nošene odličnom atmosferom sa tribina, ali i zajedničkim snagama, domaće odbojkašice su za tili čas uspele da ponovo povrate prednost na svoju stranu i povedu sa 16:13. Iako mu je rival sve vreme bio za petama, Železničar je sve do završnice uspeo da odoli i poenima Jovane Zelenović dođe na korak od osvajanja prve deonice (22:20). Međutim, tada je usledela simuntalka iskusne Nikoline Lukić, koja je uz pomoć Saške Đurović, režirala novi preokret i na kraju je Zvezda sa 25:23, povela sa 1:0.

Videlo se na početku druge deonice da Crvena zvezda ulazi u nju sa većom dozom samopouzdanja. Odmah se to odrazilo na rezultat, pošto su crveno bele dame blokovima Mijačić, uz as servise Lukić, povele prvo sa 6:4, pa sa 9:6. Naterala su dešavanja na terenu Branka Kovačevića da zatraži tajm-aut, a čini se da su predah i njegovi saveti imali veliki uticaj na Lajkovčanke. Prošlo je samo nekoliko poena od kratke pauze, a Železničar je već uspeo da povrati igru iz većeg dela prvog seta, što je odmah donelo rezultat. Tako je domaćin poveo sa 13:11, i do kraja seta samo je uvećavao prednost. Sve je funkcionisalo u igri domaćina, pošto je tim iz Lajkovca delovao besprekorno u svim segmentima igre. Pokušala je Zvezda u završnici da se vrati, ali nije imala lek za odlične napade Jovane Zelenović i Železničar je ubrzo poravnao ukupan rezultat.

Treći period bio je gotovo isti kao i prethodni. Iako je Zvezda uspela da stigne do ranog vođstva, Železničar se nije predavao. Na semaforu je pisalo 10:7, u korist crveno-belih, kada je usledeo nalet domaćina, za koji protivnik nije imao odgovor. Sjajnom serijom od 10:3, Lajkovčanke su dokazale da se, i pored eliminacije u četvrtfinalu Kupa Srbije, nalaze u zavidnoj formi i približile su se potpunom rezultatskom preokretu. Iako je Zvezda u nastavku uspela da završnicu učini zanimljivom, prednost Železničara bila je prevelika za iznenađenje. U finišu je tim Branka Kovačevića efektnim blokovima, ali i greškom rivala stigao do tri meč lopte, a treća im je bila srećna za veliki preokret.

Kao što se i očekivalo, velika borba nastavljena je u narednom toku meča. U četvrtom setu smo gledali pravi rezultatski rolerkoster, pošto je domaćin bio rešen da što pre okonča utakmicu, dok su se Beograđanke borile da izbore taj-brejk. Zvezdu je na početku ponovo poenterski predvodila Nikolina Lukić do malog vođstva od 6:4, ali je u nastavku tandem Zelenović-Terel doneo preokret Železničaru (12:10). U nastavku je još jednom usledeo bolji period gošći iz Beograda, koje su odličnom igrom čitave ekipe odolevale svim jurišima rivala, što im je omogućilo da u završnicu uđu sa četiri poena zalihe (20:16). Na kraju ovog seta iznenađenje je izostalo i ekipa Milana Gršića je izborila odlučujući, peti set.

Nije slučajno što je ova utakmica važila za derbi kola. Čitav meč stao je u taj-brejk u kojem se na kraju bolje snašao domaćin. Izjednačena igra viđena je na startu odlučujućeg seta, ali je Železničar pri rezultatu 6:6, poenima Ksenije Tomić i Jovane Zelenović, napravio seriju od 6:2, koja je bila presudna. Tako je domaćin u završnici stigao do četiri meč lopte, a tačku na utakmicu stavila je Ljubica Milojević. 

Ksenija Tomić, primač Železničara, otkrila je šta je najveći benefit večerašnje pobede.

- Pre svega, čestitam svojoj ekipi na velikoj borbi i važnoj pobedi protiv odlične ekipe Zvezde, koja se takođe borila od prvog do poslednjeg seta. Veoma sam zadovoljna energijom moje ekipe koja nam je falila u Kup utakmici protiv TENT-a. Večeras smo pokazale da smo tim i da se držimo zajedno i kada je dobro i kada je loše. Smatram da je to naša najveća pobeda danas - zaključila je Ksenija.

Nikolina Lukić, primač Zvezde, nada se da će njena ekipa izvući pouke iz ove utakmice.

- Jako teško gostovanje iza nas. Nadali smo se da ćemo se posle poraza od Jedinstva, vratiti na staze pobede. Međutim, Železničar nas je u tome sprečio i oni su zasluženo dobili ovu utakmicu. Možda u dosadašnjem toku prvenstva i u Kupu, iz kojeg su nedavno ispali, nisu pružali ono što su večeras pokazali, tako da sve čestitke idu njima. Mislim da smo odigrali jedan dobar meč. U odrđenim momentima smo se za dosta toga pitali. Imamo dosta prostora za napredak i pokušaćemo da se što bolje pripremimo za evropsku utakmicu koja nas očekuje već u utorak. Sve u svemu, jedna lepa odbojkaška predstava u Lajkovcu. Nadam se da ćemo izvući pouke iz ovog poraza i da ćemo se što brže oporaviti za nastavak - rekla je Nikolina.

Jovana Zelenović je sa 24 poena predvodila svoj tim do pobede, dok se u redovima gošći najviše istakla Jelena Stojić sa 21.

Železničar u sledećm kolu gostuje Radničkom Blasters, dok Crvena zvezda dočekuje Srem. 

Izvor: Sportal.blic.rs



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar