Vest: Kosidba na Rajcu - JEDINSTVEN PRIKAZ SRPSKE TRADICIJE - Kompletan program manifestacije

Kosidba na Rajcu - JEDINSTVEN PRIKAZ SRPSKE TRADICIJE - Kompletan program manifestacije

Kosidba na Rajcu -  JEDINSTVEN PRIKAZ SRPSKE TRADICIJE - Kompletan program manifestacije

Jedna od najznačajnijih manifestacija u našoj zemlji odvijaće se 15 do 17. jula na ljiškoj planini.

Nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih radova leti, koji je u Srbiji potpuno iščezao, oživi jedino u julu na planini Rajac, prve nedelje po Petrovdanu. Tada, već pet decenija, u sećanje na mobu, organizuje se Kosidba na Rajcu. Najbolji kosci iz cele regije nadmeću se za prestižnu nagradu - Zlatnu kosu.

Prvo takmičenje kosaca na Rajcu, ali i veliki narodni vašar, zbili su 1892. godine. Tek kasnije, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, javila se ideja da Kosidba na Rajcu postane turistička manifestacija.

KOSIDBA NA RAJCU -  JEDINSTVEN PRIKAZ SRPSKE TRADICIJE - Kompletan program manifestacije-0

„U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova bila je kosidba, govori Vladimir Ivanović, ditektor Turističke organizacije opštine Ljig. U stara vremena letina se sakupljala uz pomoć moba, kada bi se kosci okupljali jedni kod drugih. Na mobu, inače, obično je dolazila mlađarija, koja se za vreme rada zbližavala, a posle bogate večere, sve se pretvaralo u seosko veselje. Mobe su i ženska prela i posela, na kojima se prelo, plelo i vezlo, uz pesmu, priču i pouke mlađima, da svako pokaže ono što najbolje zna i ume. Mobe su, tako, bile izraz života jedne seoske zajednice.“

Rajac je jedna od najlepših u nizu valjevskih planina. Njegove prostrane livade obiluju planinskom travom, koju odavno više niko ručno ne kosi. Kosidba na Rajcu nije samo takmičenje kosača, već i jedinstven prikaz srpskih običaja i tradicije. Od okupljanja kosača, zdravičara, trubača, vodonoša, kosačkog ručka na travi, pa do predstavljanja rukotvorina i specijaliteta rajačkih domaćica. 

“Ovakvi skupovi nisu predstavljali samo završetak košenja trave, već i priliku da se sretnu ugledni domaćini, ugovore poslovi podseća Ivanović. Mladi momci i devojke imali su priliku da budu viđeni, ašikuju, pa i svadbu ugovore. Najmlađima, to je bio izlet za pamćenje.“

Smotra ima i međunarodni karakter. Na kosidbi su do sada učestvovali kosci iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške... Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Slovenije, BiH, Crne Gore. Zlatnu kosu do sada je najviše, čak šest puta, osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

„Sem najboljeg kosca - kome se meri brzina, širina, kvalitet, ujednačenost otkosa, bira se i đidija ili kozbaša. To je kosac koji se najlepše odeva, peva, igra, ima najlepši stas...

KOSIDBA NA RAJCU -  JEDINSTVEN PRIKAZ SRPSKE TRADICIJE - Kompletan program manifestacije-1

Posle kosidbe, na livadi, biće priređen starinski kosački ručak sa specijalitetima i đakonijama iz ljiškog kraja, od kojih su mnogi danas zaboravljeni“, kaže Vladimir Ivanović koji ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji najznačajnije ljiške manifestacije. 

Kosidba na Rajcu je 2007.godine od strane tadašnjeg Ministarstva turizma i Turističke organizacije Srbije proglašena za najbolju manifestaciju u toj godini u našoj zemlji. U dane Kosidbe ljišku planinu poseti nekoliko desetina hiljada turista ne samo iz Srbije, već i iz inostranstva.

PROGRAM KOSIDBE

Ovogodišnja trodnevna manifestacija počinje u petak, 15.jula. Prvog dana će, uz uobičajne vašarske sadržaje koji će posetiocima biti na raspolaganju od ranih popodnevnih sati, na letnjoj bini od 21,00 časova grupa „Stari grad“ imati svoj koncert.

U subotu u podne je otvaranje Izložbe poljoprivredne mehanizacije, pre svega one koja se koristi u brdsko-planinskim predelima, dok su za večernje sate predviđeni koncertni nastupi grupa „Pop-hor“ i „Kalem“ i Festival folklornih ansabala.

Centralni događaj je u nedelju 17.jula, a počeće okupljanjem kosača u 9,00 časova. Tačno u 10 čućemo kosačku zdravicu posle koje će nastupati pevači, igrači, trubači i drugi učesnici, sve do zvaničnog otvaranja 53. Kosidbe na Rajcu u 11,00 časova. Pošto đidija kosu otkuje onoliko puta koliko je do tada manifestacija održano, kreće defile kosaca do livade za košenje, a pre takmičenja tradicionalno se priređuje revijalno košenje trave. Do početka takmičenja posetioci će moći da vide demonstraciju rada poljoprivredne mehanizacije.

Takmičarski deo počinje u 12,30 časova na platou gde se još od 1970.godine i prve Manifestacije najbolji srpski i evropski majstori košenja nadmeću za „Zlatnu kosu“. 

Sledi Međunarodno ekipno takmičenje posle kojeg će svi kosači ručati na otkosima.

Organizator je satnicom predvideo da u 15,30 časova zvanično proglasi pobednika ovogodišnje Kosidbe i najuspešnijim kosačima dodeli priznanja, posle čega će nastupiti Trubački orkestar „Etno-art“ iz Koštunića.

Trodnevni program završava se u nedelju uveče koncertom Lene Kovačević zakazanim za 20,00 časova.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar