Vest: Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi

„Agrorazvoj valjevske – doline“ raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi u 2022. godini na teritoriji grada Valjeva, koji po odluci o budžetu grada ove godine iznosi 75 miliona dinara.

„Moram napomenuti da je 2016. godine taj budžet bio 8 miliona dinara i došli smo da je 2022. godine 75 miliona dinara. Gradsko rukovodstvo je prepoznalo situaciju da je u ovom nestabilnom vremenu jako bitno da pokušamo da pomognemo našim poljoprivrednicima kroz direktna ulaganja u njihova poljopirivredna gazdinstva, a sve preko Programa i podsticaja vezanih za poljoprivredu. Mi smo danas raspisali konkurs, a već posle dva sata , preko 250 ljudi je podnelo zahteve, a još toliko njih čeka u redu. Što se tiče programa podsticaja, nismo imali nekih novina za ovu godinu, ali ono osnovno za šta je najveća zainteresovanost, to je program podsticaja za fizičke investicije. Tu nam spada sva moguća mehanizacija: traktori, sadni materijal, plastenici, oprema za navodnavanje, oprema za pčelarstvo. Moram da napomenem da je posebno velika zainteresovanost za konkurs za mlade poljoprivrednike, gde je ove godine kao i prošle opredeljeno 10 miliona, a biće mnogo veći broj zahteva“, naglasio je direktor „Agrorazvoja“ Dragutin Kuzmanović.

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi-0

Konkurs za mlade poljoprivrednike se razlikuje od klasičnog konkursa, na kome je povraćaj 40 – 50%. Mladi poljoprivrednici donose predračun, a grad Valjevo će obezbediti 70%, dok će poljoprivrednici učestvovati sa 30% od ukupne vrednosti predračuna.

„Obrazac se sastoji iz tri dela, oni tu navode za koje mašine kopnkurišu, za šta im je to potrebno i čime se bave. Vodi se računa o svemu i trudimo se da svi poljoprivrednici dobiju sredstva, a naročito oni kojima je primarna delatnost bavljenje poljoprivredom i koji žive samo od toga“, rekao je Kuzmanović.

Više možete pogledati na linku

Konkurs za realizaciju programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvojake-i-politike-ruralnog-razvoja-za-grad-valjevo-za-2022-godinu/Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar