Vest: Kolubarske oranice ostale "žedne". Grad valjevo finansira opremu za navodnjavanje

Kolubarske oranice ostale "žedne". Grad valjevo finansira opremu za navodnjavanje

Kolubarske oranice ostale

Kiše, u pojedinim krajevima nije bilo skoro dva meseca, i to u periodu kada je za mnoge useve ona presudna za kvalitet i količinu ploda. Sve sušnije godine dokazuju da poljoprivredna proizvodnja više nema perspektivu bez ulaganja u zalivne i sisteme za navodnjavanje.

Jedan od najvećih proizvođača kupine u valjevskom kraju Duško Jevtić iz Stanine Reke uvideo je značaj sistema za navodnjavanje, kojima je pokrio 1,5 hektara kupinjaka.

“Ovog leta suša je dosta uticala na prinos. Prošla godina bila je mnogo bolja, kada sam ubrao 18 tona, dok je zbog visokih temperatura ove sezone rod manji za nekih 40 posto iako sam navodnjavao zasade. Onda možete zamisliti kako je rodila kupina koja je zavisili samo od kiše“, priča Jevtić.

Kolubarske oranice ostale

Iako je nedostatak padavina sve izraženiji statistički podaci pokazuju da svega 5.250 poljoprivrednih gazdinstava u Kolubarskom okrugu poseduje sisteme za navodnjavanje, uz pomoć kojih se zaliva 3.311 hektar, što je oko 2,5 odsto od ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta.

“Klimatske promene su definitvno krenule u jednom smeru koji je nepovoljan za nas. Ukoliko mislimo da se ozbiljno bavimo poljoprivrednom proizvodnjom moramo da razmišljamo o akumulacijama vode, kopanju dubinskih bunara, navodnjavanju sa malim količinama vode i aktivno zasenjavanje. Ono što možemo da ispratimo na terenu, a videlo se u zasadima kupine, da su sa navodnjavanjem prinosi i tri puta veći.To će u narednom periodu biti u fokusu rada Poljoprivredne savetodavne službe, što u razgovorima predočavamo poljoprivrednim proizvođačima. To košta ali prosto dolazimo do toga da će zasenjavanje i navodnjavanje biti svrstani u red osnovnih meliorativnih postupaka u poljoprivredi“, kaže Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe “Valjevo“.

Zahvaljujući novcu, koji grad Valjevo izdvaja za podsticaje u poljoprivredi, ove godine je 37 poljoprivrednika nabavilo opremu za navodnjavanje. Pored toga sa 15 miliona dinara biće finansirano iskopavanje i bušenje bunara u 30 seoskih domaćinstava, kako bi se rešio problem bezvodnosti u valjevskim selima a sve u funkciji navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Kolubarske oranice ostale

“Izdvojena sredstva su se poklopila sa interesovanjem poljoprivrednika. Jedno gazdinstvo dobiće 400 hiljada dinara, 30 njih je konkurisalo što je 12 miliona dinara, dok su preostala sredstva utrošena za izradu tehničke dokumentacije. Domačinstva, koja na ovaj način dobiju bunare, imaće tehničku vodu čime će rešiti veliki problem navodnjavanja zasada i napajanja životinja. Zbog velikog interesovanja potrudićemo se da naredne godine za ove namene izdvojimo više novca“, najavljuje Dragutin Kuzmanović, direktor preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline“.

Spas za ovdašnje njive je i u brani Stubo – Rovni, koja kada je puna raspolaže sa 51,5 miliona kubnih metara voda, od čega bi deo mogao biti iskorišćen u svrhu navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Pre nekoliko goina grad Valjevo i Institut “Jaroslav Černi“ su uradili studiju navodnjavanja oko brane i akumulacije Stubo – Rovni, dok je 2018. godine iz JP “Kolubara“ saopšteno da je razmatrana realizacija projekta navodnjavanja oko šest hiljada hektara poljoprivrednog zemšišta u slivu reke Kolubare nizvodno od Valjeva.

Izvor: Agromedia



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar