Vest: Koliko je DIZEL povoljan za poljoprivrednike? – EVO kako funkcionišu AGRO kartice!

Koliko je DIZEL povoljan za poljoprivrednike? – EVO kako funkcionišu AGRO kartice!

Koliko je DIZEL povoljan za poljoprivrednike? – EVO kako funkcionišu AGRO kartice!

Agro karticu za sipanje dizela u poljoprivredne mašine proizvođači su mogli da izvade još pre dve godine, ali retki su oni koji su to i uradili. Danas se do kartice dolazi mnogo teže, a prođe i po nekoliko meseci dok se zahtevi obrade. To znači, da ako ste čekali avgust i tek onda podneli zahtev, velika je šansa da ste za jesenje radove morali da platite punu cenu goriva!

Ako već imate agro karticu onda je stvar malo lakša. U zavisnosti od toga gde živite i koliko vam je udaljena najbliža pumpa zavisi i koliko goriva ćete moći da natočite. Ipak ni do ove kartice nije jednostavno da se dođe do ove kartice.

Kako funkcionšu Agro kartice?

Za dobijanje Agro kartica, neophodno je samo da korisnik popuni i potpiše zahtev u pisanoj formi na propisanom obrascu i dostavi na uvid osnovna dokumenta kao što je potvrda o registraciji poljoprivrednog gazdinstva i izveštaj o PDV-u.

Nakon podnošenja zahteva prodavci bi trebalo da obaveste poljoprivrednika o mestu i načinu preuzimanja  kartice. Agro kartica bi trebalo da stigne u što kraćem roku, ali kako smo saznali od nekih proizvođača na to može da se čeka i po pola godine.

Ipak cilj agro kartice jeste da se odloži plaćanje i do nekoliko meseci. A oni proizvođači koji su se prijavili i dobili mogućnost plaćanja agro kreditnim karticama mogu da odlože troškove za gorivo i do 6 meseci. Ali i za to postoje određena pravila i ograničenja.

Točenje goriva u rezervoar

Kako su nam mnogi rekli ako na pumpu dođete sa traktorom ili kombajnom u rezervoar možete da natočite pun rezervoar, pa koliko u njega može da stane do 99.999 dinara. Ima onih kojima je pumpa blizu mesta stanovanja, i koji možda su pomislili da kada natoče gorivo u rezervoar mogu da odu do kuće i eventualno gorivo pretoče iz rezervoara u neki sud pa da se ponovo vrate. Odmah da vam kažemo – to ne pokušavajte.

Kako pravila nalažu rezervoar može da se napuni samo jednom u toku dana. Ako imate kombajn i na njemu rezervoar od petstotinu litara, onda je vaš limit 99.999 dinara – naravno, ako ih imate u novčaniku.

Točenje goriva u kante

E sada dolazimo do točenja u kante. Do nedavno mogli ste dva puta u toku dana da dodjete na pumpu i natočite 60 litara goriva po povlašćenoj ceni. Kako saznajemo na terenu se sada i to izmenilo pa na većini pumpi u kantu možete najviše da sipate 60 litara u toku jednog dana.

I, kakva je računica?

Na kraju da se bavimo malo i matematikom. Ako je, s obzirom na činjenicu da se cena goriva utvrđuje jednom nedeljno, neka prosečna cena dizel goriva oko 220 dinara za litar, onda cena sa popustom za poljoprivrednike iznosi 179 dinara za litar, pa je ušteda po litri 41 dinar.

Ako svakoga dana potrošite pun rezervoar u kombajnu, kao što to rade neki od naših sagovornika, onda ušteda i nije mala, ali to verovatno nije čest slučaj jer morate da imate pun novčanik para svakoga dana! Opet, ako obrađujete manje površine onda će vam i kanister biti dovoljan, a ušteda jeste važna, ali u nominalnom iznosu svodi se na par hiljada dinara.

Moramo da pomenemo da je među našim sagovornicima bilo i onih koji su odlučili da gorivo, koje kupuju po povlašćenim cenama, izvuku iz svojih rezervoara i sipaju ga u putnička vozila, nekada u svoja a nekada to gorivo završi i u tuđim putničkim vozilima.

S obzirom na energetsku krizu koja nam ide u susret i koja će dostići svoj maksimum sa hladnim zimskim danima, ostaje nam da to vreme iskoristimo praveći planove za nastupajući period i da se nadamo da će ova mera kupovine dizela po povlašćenim cenama za poljoprivrednike važiti i na dalje, a što je još važnije da li će DIZELA biti na pumpama.

Izvor: Agromedia Foto: Agromedia



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar