Vest: "Koliki je moj deo?" novi projekat u borbi za ženska prava

"Koliki je moj deo?" novi projekat u borbi za ženska prava

Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO) najavljuje novi projekat, koji će se baviti ženskim pravom na nasledstvo, pod nazivom „Koliki je moj deo?“.

Projekat ima za cilj smanjenje rodnih stereotipa i slabljenje postojećih zajedničkih obrazaca nasleđivanja po kojima muškarac treba da bude vlasnik imovine. Kroz kampanju, informisanje i edukaciju stanovništva u sedam lokalnih samouprava - Lazarevac, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Mladenovac i Aranđelovac, ŽUKO želi da obuhvati što veći broj građana i građanki, jer prema popisu iz 2011. godine na ovim  prostorima živi ukupno 213.493 stanovnika od kojih su 109.224 žene.


Koordinatorka projekta Marina Đurović objašnjava da je potrebno povećati svest stanovnika, posebno žena sa ruralnog područja, o pravima u oblasti nasleđa i o negativnom uticaju rodno zasnovanih stereotipa i tradicionalnih obrazaca na položaj žena u društvu. „Kroz ovaj projekat želimo da edukujemo i mlade srednjoškolskog uzrasta o negativnom uticaju rodnih obrazaca u vezi sa nasleđivanjem i sticanjem imovine. U Srbiji ćerke i sinovi imaju jednaka prava nasleđivanja imovine, ali u praksi se i dalje često može videti da su devojčice i žene diskriminisane. Žene se i dalje odriču nasledstva u korist braće, sinova ili drugih muških članova porodice ili rođaka“, objašnjava Đurović.

Zakon propisuje da se nepokretnost upisana na ime jednog supružnika za vreme braka smatra zajedničkom bračnom imovinom. Međutim, ukoliko dođe do razvoda, žena obično treba da dokaže svoju ulogu u sticanju te imovine kroz dugu i skupu parnicu.

Projekat će trajati godinu dana i podržan je od strane agencije Ujedinjenih Nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji. O konkretnim aktivnostima javnost će biti naknadno obaveštena.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar