Vest: Koji zahtevi za legalizaciju se u startu odbijaju?

Koji zahtevi za legalizaciju se u startu odbijaju?

Koji zahtevi za legalizaciju se u startu odbijaju?

Legalizacija je obavezna za sve nekretnine osim za one koje su izuzete i za koje je planirano rušenje. Tako kažu propisi, iako nas praksa, često demantuje.

Da biste kuću, stan ili garažu zakon propisuje da morate imate određenu dokumentaciju, a dok dođete do konačnog rešenja to može potrajati i godinama. U našoj zemlji je ovaj postupak dug i naporan,i zahteva puno vremena, novca i živaca. Nekada i kada uložite maksimalne napore, legalizacija bude nemoguća.

Pravnici naglašavaju da nije moguće ozakoniti objekte izgrađene na zemljištu koje nije u vlasništvu investitora ili ako je izgrađena na zaštićenom području. Takvi zahtevi se u startu odbijaju. Kada se kaže zaštićena područja misli se pre svega na nacionalne parkove, ekološke zone, ali zeleno svetlo neće dobiti ni ukoliko nema odobrenja nadležnih organa ili je u suprotnosti sa urbanističkim planom.

Zakonom je propisano i da vlasnik nekretnine koja se nalazi na mestu koje nije bezbedno, poput klizišta, opasnog terena ili u blizini nekog drugog objekta koji predstavlja rizik, neće moći ni da podnese zahtev, legalizacija objekata je takođe nemoguća i na javnom zemljištu i ili onom koje nije građevinsko.

Javno zemljište je vlasništvo države ili lokalne samouprave i ne može da se koristi za privatnu izgradnju. Dozvola neće biti dobijena i u slučaju kada je objekat izgrađen prema nepostojećim urbanističkim planovima ili je građen na zemljištu koje nije namenjeno za gradnju.

Ako vlasnik ipak ispunjava sve uslove, nadležni organ mu daje rok od 30 dana da dostavi dokaz o vlasništvu, ukoliko to prethodno nije uradio, a u suprotnom zahtev će biti odbačen. Nakon što je dokaz dostavljen, nadležni određuje da se nastavi sa prikupljanjem ostale dokumentacije. Potom je potrebno platiti i taksu za legalizaciju koja može biti različitog iznosa i računa se po unapred određenom principu.

Izvor: Kamatica



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar