Koje je najbolje drvo za ogrev?
Prilikom odabira drva za ogrev ne
preporučuje se da koristite svako drvo koje pronađete u šumi. Bilo da želite da
raspalite roštilj, ili samo pravite vatru da založite peć, potrebno je da znate
da različite vrste drveća imaju drugačije kalorične vrednosti i da nije svako
drvo pogodno za ogrev. U daljem tekstu saznajte na šta bi sve trebalo da
obratite pažnju pri odabiru odgovarajućeg drva.
Sirova drva
Nakon što se
drvo odseče, potreban je određeni vremenski period od 6 do 9 meseci da se drvo osuši. Sirovo drvo puno je
vode, teško se pali, ima malu efikasnost i previše dimi.
Veličina drva
Pri kupovini
drva treba imati u vidu kakvu ćete peć ložiti i koje su vaše potrebe. Nema
potrebe da uzimate ogromne oblice ako vam nisu potrebne. Kod ogrevnog drveta koje je veliko, trebalo bi ga iscepati na sitnije
komade kako bi se što bolje osušilo. Kao što je mnogima već poznato cepanje
drva nije ni malo jednostavan posao, tako da, ako niste toliko vični ovoj
radnji najbolje je da to prepustite nekom drugom.
Vrsta drva
Bor, jela ili čempres spadaju u mekanije vrste drva, koja brzo gore i proizvode mnogo dima. Ako se koriste duži vremenski period dolazi do pojave čađi. Odlični su za logorske vatre, ali nisu adekvatni kada je potrebno da zagrevate prostoriju duži vremenski period, jer ne prave puno žara. Zbog smole koja se nalazi na kori i u samom drvetu ovo drvo ima karakterističan i prijatan miris, a upravo zbog smole četinari su odlični za potpalu.
Vrste drva
Ovaj termin
često se odnosi na drvo koje pluta morima. Takvo drvo nije dobro jer upija mnogo soli.
Upavo zbog soli plamen često menja boju dok gori. Kod nas drvo iz vode ne sadrži soli, i može
se koristiti za ogrev ako se dobro osuši. Međutim, ovakvo drvo ima veću vrednost ako se koristi za proizvodnju nameštaja nego
za ogrev.
Drvo iz vode
Sve one vrste drva koje su otrovne ne treba koristi za ogrev ili za pečenje mesa. Dim koji proizvode mogu da naškode ljudima koji izloženi ovom dimu.
Otrovne vrste
Za pečenje mesa na roštilju ili za sušenje mesa često se koriste bukva, hrast ili šljiva. Ove vrste dugo drže žar, a pri pečenju ili sušenju mesa daju prijatan ukus.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici !
Izvor i foto: Agromedia
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici!