Vest: Koje je najbolje drvo za ogrev?

Koje je najbolje drvo za ogrev?

Koje je najbolje drvo za ogrev?

Prilikom odabira drva za ogrev ne preporučuje se da koristite svako drvo koje pronađete u šumi. Bilo da želite da raspalite roštilj, ili samo pravite vatru da založite peć, potrebno je da znate da različite vrste drveća imaju drugačije kalorične vrednosti i da nije svako drvo pogodno za ogrev. U daljem tekstu saznajte na šta bi sve trebalo da obratite pažnju pri odabiru odgovarajućeg drva.

 Sirova drva

Nakon što se drvo odseče, potreban je određeni vremenski period od 6 do 9 meseci da se drvo osuši. Sirovo drvo puno je vode, teško se pali, ima malu efikasnost i previše dimi.

 Veličina drva

Pri kupovini drva treba imati u vidu kakvu ćete peć ložiti i koje su vaše potrebe. Nema potrebe da uzimate ogromne oblice ako vam nisu potrebne. Kod ogrevnog drveta koje je veliko, trebalo bi ga iscepati na sitnije komade kako bi se što bolje osušilo. Kao što je mnogima već poznato cepanje drva nije ni malo jednostavan posao, tako da, ako niste toliko vični ovoj radnji najbolje je da to prepustite nekom drugom.

 Vrsta drva

Bor, jela ili čempres spadaju u mekanije vrste drva, koja brzo gore i proizvode mnogo dima. Ako se koriste duži vremenski period dolazi do pojave čađi. Odlični su za logorske vatre, ali nisu adekvatni kada je potrebno da zagrevate prostoriju duži vremenski period, jer ne prave puno žara. Zbog smole koja se nalazi na kori i u samom drvetu ovo drvo ima karakterističan i prijatan miris, a upravo zbog smole četinari su odlični za potpalu.

Koje je najbolje drvo za ogrev?-0

 Vrste drva

Ovaj termin često se odnosi na drvo koje pluta morima. Takvo drvo nije dobro jer upija mnogo soli. Upavo zbog soli  plamen često menja boju dok gori. Kod nas drvo iz vode ne sadrži soli, i može se koristiti za ogrev ako se dobro osuši. Međutim, ovakvo drvo ima veću vrednost ako se koristi za proizvodnju nameštaja nego za ogrev.

 Drvo iz vode

Sve one vrste drva koje su otrovne ne treba koristi za ogrev ili za pečenje mesa. Dim koji proizvode mogu da naškode ljudima koji izloženi ovom dimu.

Otrovne vrste

Za pečenje mesa na roštilju  ili za sušenje mesa često se koriste bukva, hrast ili šljiva. Ove vrste dugo drže žar, a pri pečenju ili sušenju mesa daju prijatan ukus.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor i foto: AgromediaPodeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar